Udruženje obrtnika: Ispod vode smo, ali dišemo

Obrtnici koji su zaustavili poslovanje radi epidemije i to oni koji ne zahtijevaju blizak kontakt s klijentima mogu raditi.

U ponedjeljak su počele raditi one djelatnosti kojima se je Stožer dozvolio, primjerice auto praonice, cvjećarnice..

- To je jedan manji dio obrta koji nije mogao raditi, nadam se da je to zagrijavanje za ono što kreće sljedeći ponedjeljak, rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Zagreba Anton Trojnar.

- Epidemiološke mjere su takve kakve jesu, mi se moramo toga pridržavati iz više razloga. I za dobrobit klijenata i osobnu sigurnost. Naravno da to nosi i neki trošak, ali je bitno da smo nakon počeli raditi, rekao je.

Zagrebačkim obrtnicima nije koronavirus jedini problem, mnogima su poslovni prostori pretrpjeli oštećenja u potresu.

- Neki obrtnici zbog toga nisu mogli otvoriti, zgrada im nije konstruktivno sigurna, objasnio je.

 Splitu su se mnogi obrtnici odlučili ostati zatvoreni još sedam dana.

- Prekasno smo dobili naputke Stožera, pa se trebalo prilagoditi. Mi imamo situaciju gdje Stožer kaže da ostanemo kući, a na drugu stranu idite na posao i radite, rekao je predsjednik Udruženja obrtnika Splita Vilim Bujević.

- Moja je trgovina u centru Splita, baš sam promatrao ova dva dana - možda je 20 posto građana vani, rekao je Bujević.

-Evo vam primjera cvjećara. Ako im kažete da se cvijeće me može dostavljati na sprovodima, oni su onemogućeni u svom radu, objasnio je Bujević.

Vilim Bujević je vlasnik fotografskog obrta. Morao je ispuniti ono najosnovnije za otvaranje.

- Mali je prostor, mogu primati samo jednog po jednog klijenta, dakle pratio sam sve upute Stožera, dezinfekcijska sredstva, maske, rukavice. I sebi sam označio da znam gdje su mi dva metra da ipak štitim sebe i klijente, a ovaj drugi dio ćemo se nekako prilagoditi, objasnio je Bujević.

No, gdje obrtnici nabavljaju dezinfekcijska sredstva i ostalu potrebnu opremu objasnio je Trojnar.

- Do sad smo kupovali u obližnjim trgovinama, sada smo se ujedinili i obratili domaćim proizvođačima kako bi nam bilo što jeftinije i lakše za nabaviti takvu opremu. Pokušavamo troškove smanjiti na minimum. Tako smo odlučili, u našem Udruženju, raspisati natječaj kako bi naši obrtnici mogli nabaviti sve što im je potrebno, objasnio je Trojnar.

Čini se da je puno veći interes za one djelatnosti koje ostvaruju blizak kontakt s klijentom, oni već zapisuju klijente za idući tjedan, pitala je voditeljica emisije Zajedno za zdravlje Nikolina Devčić.

- Nadam se da neće biti manje potražnje kod njih, frizeri posebno. Nadam se da će oni imati više posla. Moramo biti odgovorni, poručio je.

Ove Vladine mjere su jako dobro došle pa smo uspjeli preživjeti. Ali sada moramo krenuti dalje, moramo raditi, rekao je Trojnar.

Nadamo se da će što manje ljudi koristiti potpore, jednostavno da ćemo početi raditi, složni su predstavnici obrtnika.