U Sinju će se otvoriti još jedan razred za medicinske sestre

Splitsko-dalmatinska županija priprema otvoriti u Sinju još jedan razred za medicinske sestre. Na splitsko-dalmatinskom području još je i troje novooboljelih. Među njima i medicinske sestre splitskog KBC-a. Sada je u toj zdravstvenoj ustanovi 6 zaraženih medicinskih sestara i 1 spremačica. Od četvero preminulih koji su bili pozitivni na koronavirus, u Splitu ih je bilo troje. Dvoje su bili korisnici domova u Makarskoj i u splitskoj Vukovarskoj ulici.

Potkraj prošloga tjedna među medicinskim osobljem na splitskoj klinici za plućne bolesti pojavili su se simptomi koji su upućivali na Covid-19, pa je tako od nedjelje do danas sedam pozitivnih medicinskih sestara prebačeno u bolnicu na Križinama. Ondje se liječe zaraženi koronavirusom kao i dio pacijenata s intenzivne njege.

- Pacijenti su u dobrom stanju stanje im se nije pogoršalo pošto znamo oni su negativni njihovo stanje je kao i prije nego što smo to dijagnosticirali i naravno trebat će ponoviti testiranje, objašnjava Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Sačuvati što veći broj zdravstvenih djelatnika od virusa je prioritet. Nedostatak svakog liječnika ili medicinske sestre potencijalni je problem, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da je i prije ove pandemije nedostajalo  medicinskog osoblja.

Upravo zbog toga Splitsko-dalmatinska županija ubrzanom procedurom otvara još jedan razred za medicinske sestre i tehničare u Sinju.

- Veliki broj učenika upravo dolaze s područja Cetinske krajine, negdje 80 učenika upravo je iz tog prostora tako da je to jedan bazen koji evo svake godine daje određeni broj novih učenika koji se upisuju u Splitu, kaže Luka Brčić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko dalmatinske županije.

U ovome trenutku 104 zdravstvena djelatnika su u samoizolaciji, 95 osoba je hospitalizirano, 9 je na respiratoru.