Prilika za Podolce

Na prisavskom pašnjaku Gajna kod Slavonskoga Broda u "prirodnoj" karanteni obitava najbrojnija populacija kritično ugroženog slavonsko-srijemskog podolskog goveda. Ekolozi i uzgajivači čuvaju je od izumiranja, a opstanku bi pomoglo bolje predstavljanje pasmine i brendiranje goveđih proizvoda vrhunske kvalitete.

- Ovo je njihova sloboda i naša sloboda jer ovdje nemamo nikakvih kontakata s ljudima, kaže Šimo Beneš, predsjednik Brodskog ekološkog društva.

Zaštićeni je pašnjak i arka autohtonih pasmina. Tu je i najveća populacija kritično ugroženog podolskog goveda, genskog i proizvodnog blaga. Dok ga spašavaju od izumiranja, brodski ekolozi i uzgajivači - bore se i za bolju poziciju na tržištu.

- Ne možemo postići ni cijenu koju bi mi željeli da to ipak za bude nas profitabilno, kaže Ivica Kovačević, čuvar Gajne i stočar.

A telići, kaže, rastu samo na majčinu mlijeku i prirodnoj ispaši. Nema nikakve nadohrane, antibiotika ili koncentrata.

- Bolji su oni iz Rumunjske jer lobiji koji vladaju u Hrvatskoj nisu zainteresirani za propagiranje hrvatskoga. Možda će ova korona sada malo skrenut pozornost, kaže Beneš.

Da i kupci, a osobito turističko tržište, počnu više cijeniti trud lokalnih proizvođača, smanjila bi se tako velika ovisnost o uvozu i pomoglo domaćoj poljoprivredi.