Mali stroj velike mogućnosti - inovacijama protiv koronavirusa

Pandemija za sobom ostavlja goleme količine medicinskog otpada koji se negdje mora zbrinuti. Poduzetni Međimurci i tu su vidjeli priliku pa su razvili kremator infektivnog medicinskog otpada.

Mali stroj - velike mogućnosti. Nekoliko klikova i nesretni virusi protiv kojih se tjednima borimo s infektivnim se otpadom pretvaraju u prah.

Sto kilograma opreme po satu pali se na temperaturi do tisuću stupnjeva. Svjetski je to izum iz glave Đure Horvata - dobro poznatog svim Međimurcima i šire.

- Jednu noć u 2 sata mi je došla ideja što bi trebalo da se sav otpad spali i potpuno izgori sve infektivne materije, rekao je Đuro Horvat, inovator, Tehnix - Donji Kraljevec.

U dvadesetak dana, rada i nespavanja - dvije inovacije.

Mobilna korona kabina ima sve od odvojenog prostora za liječnika do sustava za beskontaktnu dostavu hrane. Već je pronašla svoj put do inozemnog tržišta, a kao donacija i do međimurskog doma zdravlja.

- Za dva dana su kontejneri bili spremi. Od zaštite pacijenata, djelatnika, ustanova jer je to prva crta koja je štitila ustanove, rekao je Branko Vrčić, ravnatelj međimurskog Doma zdravlja.

Uz pomoć takvih inovacija, znanjem i pridržavajući se uputa - dobro su se Međimurci zaštitili - dva tjedna nemaju novozaraženih.