Milijuni Indijaca gladuju zbog epidemije

Najveća karantena na svijetu, koja traje 38 dana, produljena je za još dva tjedna. Indija je prijavila više od 35 tisuća zaraženih i 1150 preminulih. Mnogi dvoje jesu li ti podaci realni.

Škole, restorani i vjerski hramovi i dalje ne rade na teritoriju cijele Indije. Zemlja je podijeljena na crvene, narančaste i zelene zone. Žarištima se smatraju područja svih velikih gradova te će se ondje i dalje primjenjivati stroga karantena, koja je bacila u egzistencijalni očaj milijune siromaha u slamovima. Roditelji ne rade, djeca gladuju. Mnogima prvi obrok stiže u domove tek popodne ili navečer.

- Uvijek čekamo hranu. Ako želite kupiti još hrane, to nije moguće, jer sve je zatvoreno. Trgovine su ionako ispražnjene. Moji roditelji rade u građevinarstvu. Mjesta na kojima su radili sada su zatvorena. Nemaju posla, pa nemamo novca - kaže Divya Kumari, stanovnica New Delhija.

Tijekom rutinske kontrole policija u središnjoj Indiji pronalazi 18 radnika koji su se kriomice vozili u kamionu mješalici cementa, slijedi im dvotjedna karantena. Vlasti strahuju da bi oko 100 milijuna radnika migranata, koji za kruh zarađuju u velikim gradovima, a kojima su vlasti jučer napokon dopustile da se posebnim vlakovima i autobusima vrate kući, mogli prenijeti virus u siromašne indijske zabiti.

- Nije nam osigurana hrana, a nemam ni novca. U dva dana od hrane sam dobio samo jednu bananu - kaže Bhushan Kumar, radnik migrant.

Testiranje stanovnika New Delhija na ulici. Iako mnogi vjeruju da je broj preminulih i zaraženih Indijaca znatno veći od službenoga, svi su iznenađeni kako epidemija nije uzela većeg maha u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji. Možda je na otpornost utjecala desetljećima raširena tropska groznica, možda cjepivo protiv tuberkuloze, kao i činjenica da je riječ o mladoj populaciji. Tržnica na nadaleko poznatom jezeru Dal u Srinagaru nije prestajala s radom, u problematičnima Jammuu i Kašmiru dosad je zabilježeno samo 614 zaraženih.

- Stanovništvo uzgaja povrće i prodaje ga. Tržnica je otvorena usprkos karanteni jer ovdje je sigurno. Slijedimo protokole o socijalnom distanciranju - govori Imtaiz, prodavač povrća.

Stala je i tvornica novca Bollywood, u kojemu se godišnje proizvede oko 1.200 filmova i o kojemu ovise deseci tisuća radnih mjesta. Za oporavak će mu, prema procjenama, trebati i do dvije godine. U Mumbaiju, inače jednome od najonečišćenijih gradova svijeta, karantena je, pak, donijela i nešto dobro. Obližnje jezero ukrašeno je tisućama prekrasnih crvenih flaminga. Na svom migracijskom putu svake godine slijeću na južnu i zapadnu indijsku obalu, ali nikad u ovolikom broju.