Provjerili smo poštuju li vjernici preporuke Stožera

Od jučer se diljem Hrvatske u crkvama ponovno služe svete mise pred vjernicima. Prema uputama epidemiologa, najvažnije je držati razmak, a preporučuje se dezinficiranje ruku, nošenje maski i uzimanje euharistije iz ruku. U Zagrebu i Zadru provjerili smo pridržavaju li se vjernici uputa.

Vjernici se pridržavaju uputa, iako crkve nisu pune, kazala je reporterka Jelena Bokun koja je pratila misu u zagrebačkoj župi Tijelo Kristovo.

Naglasila je da je sve prošlo u najboljem redu, bez obzira na to što se mise održavaju prema posebnim pravilima koji je odredio Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ali i Zagrebačka nadbiskupija.

Vjernici se pridržavaju fizičkog razmaka, jer su označena sjedeća i stajaća mjesta. Tako da vjernici znaju kamo trebaju sjesti. Nakon što su se se popunila mjesta unutar crkve ostatak vjernika misu prati izvan crkve gdje postoji nekoliko desetaka stolica gdje su vjernici putem zvučnika pratili sve ono što se događa u samoj crkvi. Vjernicima je preporučeno da nema pružanja mira a svećenik pričest daje na dlan.Preporuka je da vjernici nose maske, kao i svećenici.

- Vrlo smo zadovoljni i sretni da sve dolazi na svoje, poštuju se svi uvjeti, kazala je vjernica.
Misu u zadarskoj prvostolnici, katedrali svete Stošije pratio je Edi Škovrlj.

Kazao je da nakon mjesec i pol dana vjernici su se poželjeli svetih misa.

Crkvena zvona po Dalmaciji još od jučer pozivaju vjernike na misu i to u više od stotinu župa diljem zadarske nadbiskupije.

U crkvi svete Stošije misu je predvodio Mons. Želimir Puljić – zadarski nadbiskup a u crkvi se okupilo oko 50-tak vjernika te se sve odvija po preporukama.

Vjernike su umjesto svete vodice dočekala dezinfekcijska sredstva.

- Vjera je uvijek utjeha i u ovakvim vremenima. Trebamo ostati pametni i slušati upute Stožera i držati se razmaka i svega onoga što Stožer kaže, rekao je vjernik iz Zadra.