Hrvatski pomorci iskrcali se s tankera ispred otoka Šolte

Za šestoricu hrvatskih pomoraca s LNG tankera Lusail došao je kraj  mukama oko iskrcaja i povratka doma. Brod se, naime, jutros usidrio pored otoka Šolte, gdje su naše pomorce dočekale lučke vlasti i epidemiološka služba.

Istodobno, na tanker su se ukrcala šestorica drugih hrvatskih pomoraca koji su zamijenili svoje kolege. Kako smo doznali u Sindikatu pomoraca Hrvatske, brod koji plovi pod zastavom Bahama na putu od Ras Laffana prema Porto Levanteu u Italiji, "svratio" je do Šolte samo kako bi se omogućio iskrcaj hrvatskih članova posade. Naime, kako smo u više navrata javljali, veliki problem za pomorce diljem svijeta je iskrcaj-ukrcaj, što se pokušava riješiti i na razini Europske unije. Nakon dolaska kući, pomorci su obvezatni biti 14 dana u samoizolaciji.

U uvjetima pandemije bilo je komplicirano posložiti sve potrebno kako bi se ova operacija uspješno odradila. Stoga želimo zahvaliti svim sudionicima: Lučkoj Kapetaniji u Splitu, Agenciji Bandić Maritime, Stožeru CZ, Plovputu d.o.o, Pograničnoj policiji i Carini te svima koji su operativno odradili prekrcaj pomoraca sa i na M/T Lusail. Nadamo se da je ovim otvoren put za daljnje smjene, barem za one hrvatske pomorce koji imaju priliku smjenu obaviti kada brod plovi hrvatskim vodama, objavili su na službenoj stranici Sindikata pomoraca Hrvatske.

Više na službenoj web stranici Radija Zadar.