Virovitica: Dva nova slučaja zaraze

Na području Virovitičko-podravske županije evidentirana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, tako da ih je sada ukupno devet, dok je jedna osoba ozdravila, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite.

Riječ je o dvije muške osobe srednje dobi koje su istim automobilom došle iz Njemačke. Jedna od njih imala je kliničke znakove bolesti, druga nije.

- Osoba sa kliničkim znacima bolesti nije ostvarila kontakt ni s kim i nalazi se u kućnoj samoizolaciji. Druga je nažalost ostvarila kontakt s ukućanima, suprugom i djecom, rekao je na konferenciji za novinare dr. Miroslav Venus, epidemiolog i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok.

Dodao je kako će zbog toga u kućnu samoizolaciju, 14 ili 28 dana, ovisno o razvitku ili izostanku kliničkih znakova, i članovi njegove obitelji.

- Ovaj slučaj ukazao je na problem što građani koji se vrate na 72 sata iz inozemstva, koliko im je dopušteno posebnom odlukom Nacionalnog stožera, smatraju da se ne moraju pridržavati mjera kućne samoizolacije i ostvaruju kontakte s ukućanima i eventualno drugim osobama, rekao je dr. Venus.