Macan: Naivan je onaj koji se ne sprema za izbore

Kada možemo očekivati izbore? Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan, gostujući u emisiji "U mreži Prvog" Hrvatskog radija kaže - izbori najviše odgovaraju HDZ-u, zato ih i zazivaju na ljeto.


 
- Možemo očekivati skidanje protuepidemijskih mjera na osnovnu razinu. SDP zaziva slobodu kretanja i okupljanja kako bi izbori imali legitimitet, i u takvoj situaciji izbori se mogu održati skoro normalno, kaže Macan.

Sociolog Sven Marcelić dodaje kako ćemo gledati popuštanje mjera prema nekom normalnom stanju, ali svakako stupnjevito.

- Kroz iduće tjedne možemo očekivati veće popuštanje mjera nego što je dosad bio slučaj. I očekujem da će biti vrlo malo takvih restrikcija kad se početkom sedmog mjeseca budu održavali izbori. Mislim da će se u nekom tranzicijskom periodu sve manje vidjeti uloga stožera, rekao je Marcelić.

Krešimir Macan kaže kako je neizbježno poistovjećivanje HDZ-a i Vlade sa Stožerom.

- Ovdje nije samo politički pritisak nego imamo i ekonomski pritisak da se što prije sve normalizira, rekao je Macan.

Marcelić kaže kako je popuštanje mjera vidljivo kroz puno više kretanja ljudi u javnom prostoru.

- Ključna stvar je hoćemo li imati mogućnost da svi kandidati i stranke uspiju prezentirati svoj program. Znamo da u trenucima krize dolazi do kohezije stanovništva i vlasti. Zato i vidimo popularnost HDZ-a. Kao što vidimo i rast popularnosti Merkel, Macrona i drugih lidera. Treba vidjeti hoće li Stožer omogućiti da taj demokratski proces bude adekvatan. Pretpostavljam da će ovakva situacija u kojoj se nalazimo pomoći već etabliranim strankama, kaže Marcelić.

Macan također smatra kako će Stožer morati dati vremenski okvir, tako da se i stranke znaju organizirati za izbore.

- Naivan je onaj koji se ne sprema za izbore. Mora znati da idu izbori, ako će čekati zadnji signal bit će im kasno. Male stranke su u ovakvoj situaciji hendikepirane, sve velike stranke su krenule u udruživanja pa će biti spremni. Dva mjeseca je do izbora i puno toga se može promijeniti. Mislim da su jasna dva bloka: SDP s koalicijskim partnerima koji bi čak mogao biti prvi kad skupi sve te postotke, onda HDZ, i za sada imamo samo taj treći, desni blok. Ono što odgovara HDZ-u, da jača koalicijski potencijal koliko god druge opcije bile desno. Više je za očekivati da će to napraviti poslije izbora nego što će to biti s SDP-om. HDZ-u odgovara situacija gdje neće biti rascjepkanog parlamenta kao sa žetončićima nego će biti jasni blokovi, rekao je Macan.

Smatra i kako će se morati raditi reforme - smanjivati plaće, jer ne može se čekati rujan.

- Ne može se s trećinom manje novaca živjeti kao prije krize, dodaje Macan.

Sven Marcelić kaže kako bi  pametna oporba stavila na stol probleme koji su se na neki način afirmirali kroz ovu krizu.