Nada da sezona možda i nije potpuno izgubljena

Kakav turizam će nam biti ovoga ljeta ovisit će o protokolu putovanja na europskoj razini. Činjenica je da, za sada, nema naznaka dogovoru da će zemlje EU istodobno otvarati granice za turistička putovanja. Primjerice Njemačka namjerava otvoriti granice za turiste sredinom lipnja. Francuzi će ranije, s tim da građani koji dolaze iz EU neće morati u izolaciju od 14 dana.

Turistički se djelatnici nadaju da će od, možda već prvog lipnja, početi kakva-takva turistička sezona. Dobra epidemiološka situacija i blizina hrvatskoga Jadrana, naša su najveća nada da ova sezona možda i neće biti potpuno izgubljena.

Unatoč krizi i zatvaranju svih hotela i ugostiteljskih objekata, porečka Valamar grupa nije otpuštala radnike, a odustala je i od isplate dividende. Za sezonu se spremaju po različitim scenarijima, kaže potpredsjednica Uprave Valamar grupe Ivana Budin Arhanić. Ne kriju da žele što prije početi s radom.

Za kakvo-takvo spašavanje sezone nužno će biti otvaranje granica. Jer domaći gosti, kažu stručnjaci, ne mogu spasiti sezonu. Tko god to priča, kaže direktor Horwath HTL-a Hrvatska Siniša Topalović -  radi se o vrlo jeftinom populizmu. Domaći gosti nemaju niti kupovnu moć niti nas količinski ima dovoljno da bismo uspjeli iole zatvoriti bilo kakve rupe, dodaje.

Može li se uopće planirati turizam s ovakvom realnošću objasnio je za HRT ministar turizma Gari Cappelli.

- Mi ozbiljno razgovaramo o otvaranju granice i planiramo. S nekim zemljama smo u čestom kontaktu, bio nam je cilj da u jednoj velikoj obitelji napravimo zajednički protokol za sve. Svjesni smo da su neke poput nas, Slovenije, Austrije npr. u boljem epidemiološkom stanju i logično da s tim zemljama možemo dogovarati i ranije otvaranje, objasnio je ministar.

Sa Slovenijom ćemo sigurno otvoriti granice, rekao je, samo je pitanje hoće li to biti sedam dana prije ili kasnije. "Detalji se dogovaraju i uvjeren sam da ćemo do 1. lipnja otvoriti sa Slovenijom granice. Dogovaramo i s Česima, dogovaramo s Austrijancima tako da idemo na to da do 15. lipnja dogovorimo i s drugim zemljama. Tu je, u ovom trenutku, u najtežem položaju Njemačka, rekao je.

Kakva je situacija s hotelima i kada će se otvarati objasnio je ugostitelj i zastupnik u Saboru HTZ-a Petar Ćurlin. Ćurlin je i sam vlasnik malog obiteljskog hotela.

- Naš hotel je spreman, zadržali smo svu zaposlenost, tako da smo spremni u svakom trenutku otvoriti. No rezervacije su do polovine lipnja otkazane, do tad nemamo niti jednu rezervaciju. Tako da je za očekivati, ako se situacija nastavi u ovom smjeru da će se otkazivati i kasnije rezervacije. Jednostavno moramo čekati i vidjeti što će se zaista događati, objasnio je Ćurlin.

Osvrnuo se i na uvjete pod kojima restorani mogu raditi.

- Kada bih ja bio u poziciji gosta, pitanje je u koje bih uvjete želio doći. Postavlja se pitanje zašto bi on želio doći u restoran gdje je metar, dva udaljen od drugih, spriječena mu je komunikacija s drugim ljudima. Puno je tu stvari koje su bile motiv dolaska i razvoja turizma prije korone, rekao je.

- Ovo je za sada potpuna enigma, zaključio je Ćurlin.

- Ovo je novo doba i bit će dok se ne otkrije cjepivo. Ali mnogi i dalje žele otići na putovanja. Moraju pritom biti svjesni da će se neke stvari promijeniti i ako želimo putovati, to će nam biti normalno, da stavimo masku npr., zaključio je Cappelli.

Pogledajte cijeli razgovor: