Izbori krajem lipnja, u srpnju ili kolovozu?

Prema svim naznakama posljednjih dana, uskoro slijedi raspuštanje ovog saziva Hrvatskoga sabora i raspisivanje parlamentarnih izbora. Na birališta ćemo, prema svemu sudeći, u srpnju. Poslijepodne je održan i sastanak vladajuće koalicije.

Iako iz HDZ-a tvrde da se o konkretnom datumu izbora nije razgovaralo, neslužbeno se može čuti, a u ovom trenutku to djeluje i kao najizgledniji scenarij, da će izbori biti održani 5. srpnja ili tjedan kasnije, što znači da bi se Sabor trebao raspustiti kroz idućih desetak dana. Kao treći mogući datum neslužbeno se spominje i 19. srpnja.

Iz DIP-a su također danas potvrdili kako su krenule pripreme za izbore.

HDZ je jučer imenovao ključne ljude i koordinatore za provođenje izbora.

- Želimo da epidemiološki uvjeti budu primjereni održavanju parlamentarnih izbora. Kada se steknu takvi uvjeti, jasno da ćemo izbore održati. Hoće li biti krajem lipnja, u srpnju ili kolovozu mislim da je vrlo mala razlika, kaže Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

- Imajmo na umu činjenicu da smo u izbornoj godini da su se zadnji izbori održali 11. rujna. U tom kontekstu hoće li biti u srpnju ili lipnju ili rujnu je svejedno, kaže Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Jedna od tema sastanka u Vladi bilo je i imenovanje glavne državne odvjetnice koje će ovaj tjedan biti u Saboru, svibanjski paket mjera te rebalans proračuna koji bi se u četvrtak trebao naći na sjednici Vlade.

- Ključna mjera je mjera potpore za radna mjesta, odnosno isplatu dijela plaća gospodarstvenicima, sada je između ostalog ideja da se to stavi u proračun kao takav, kaže ministar financija Zdravko Marić.

Iz HNS-a, koji će samostalno na izbore, poručuju - fokus treba biti na gospodarskim pitanjima.

- Naravno da će besadržajni pokušati sve teme vratili kako je to nekada bilo. 2003. smo vikali "ne damo generale", sad viču "ne damo Za dom spremni", svake godine nešto ponavljaju, rekao je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

Sazrelo je vrijeme za razgovor o raspuštanju Sabora, smatra Branko Hrg.

- Ako će smatrati da idu s nekim partnerima, vjerojatno će ponuditi. Ako pak ne, naći ćemo neko drugo rješenje u nekoliko izbornih jedinica, ne i u cijeloj hrvatskoj, rekao je predsjednik HDS-a.

Može li HDZ računati u Saboru na podršku ruku zastupnika Milana Bandića, s obzirom na to da se koalicija na razini Grada Zagreba ponovno zaljuljala?

- Razmišljati sada o prijevremenim izborima i zasjedati u situaciji kad ne znamo koliko će ovo trajati... Postupak relaksacije svih mjera će diktirati tempo, nakon toga ide odluka, rekao je Bandić.

SDP očekuje izbore i za njih su spremni. Na izbore će u koaliciji s HSS-om, HSU-uom, SNAG-om i Damirom Bajsom u drugoj izbornoj jedinici. Pregovore će završiti tijekom tjedna.

- HDZ želi napraviti Blitzkrieg, to je par dana, ali Blitzkrieg nije nikada uspio pa neće ni sada, poručuje Rajko Ostojić.

Most nezavisnih lista razgovara o predizbornoj suradnji s Domovinskim pokretom Miroslava Škore kako bi se, kažu, ugrozio duopol HDZ-a i SDP-a. O datumu izbora kaže odlučit će vladajući.

- Njihov je problem kako objasniti da su nas zatvorili u kuće, a sada jednom idemo svi zajedno i stariji i bolesni i imunokompromitirani na biračka mjesta, kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

Prvi korak prema izborima i raspuštanju Sabora napravit će parlamentarna većina. A parlamentarni izbori koje raspisuje predsjednik države moraju se održati u roku od 30 do 60 dana od raspuštanja Sabora.Branko Bačić istaknuo je kako su prije svega razgovarali o svibanjskom paketu Vladinih mjera za gospodarstvo, u kojem se planiraju smanjiti parafiskalni nameti i neporezna davanja.

- Bilo je riječi o rebalansu proračuna koji bi trebali usvojiti kako bi s jedne strane mogli pokriti dosadašnje gospodarske mjere financirane iz državnog proračuna, te ih uskladili s najnovijim mjerama i planovima Vlade, naglasio je Bačić.

Dodao je da je premijer Andrej Plenković upoznao koalicijske partnere o razgovoru sa sindikatima državnih i javnih službenika i namještenika, te da svakako ovaj tjedan u Sabor ide imenovanje glavne državne odvjetnice.

- Naši prijatelji iz vladajuće koalicije su se s nama u potpunosti usuglasili i dali potporu onome što je predsjednik Vlade iznio, kazao je Bačić.

Vrdoljak: Naš stav - izbori što prije

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak izjavio je nakon današnjeg sastanka stranaka vladajuće većine da nisu razgovarali o raspuštanju Sabora, ali da je stav HNS-a i njegov osobni stav da bi izbori trebali biti što prije.

- Ponovit ću, stav HNS-a i moj osoban stav je - izbori što prije, jer se moraju donositi ozbiljne odluke. Gospodarstvo ne može čekati 12. mjesec zato što nekoj politici to odgovara ili ne odgovara, rekao je Vrdoljak novinarima.

Poručio je da su spremni za izbore i da su napisali program. Kazao je da nije pitao premijera Andreja Plenkovića kada se planira raspuštanje Sabora te da ga u ovom trenutku to ne zanima.

- Doći će i to brzo na dnevni red, dodao je.

Vrdoljak je rekao da su prvenstveno razgovarali o rebalansu i temama sljedećeg tjedna. Dodao je kako ga je zanimalo da u rebalansu, pored svega što je ministar financija rekao,  bude jasna poruka da se investicije javnog sektora potiču i nastavljaju, a da će se nakon izbora poslati jasne poruke kako će poticati investicije privatnog sektora.

Druga tema je da će se ovaj tjedan na Vladi, a onda sljedeći tjedan u Saboru proći Zakon o odgoju i obrazovanju.

- To je podloga za donošenje svih potrebnih odluka za završetak školske godine, mature i upisa, rekao je Vrdoljak.Predsjednik HDS-a Branko Hrg izjavio je da su stranke vladajuće većine na sastanku raspravljale o nadolazećem rebalansu proračuna te o prijedlogu premijera Andreja Plenkovića za imenovanjem glavne državne odvjetnice.

- Konkretno smo razgovarali o rebalansu proračuna koji će biti ovaj tjedan na Vladi, i nekim elementima u tom dijelu. Premijer nas je upoznao i s prijedlogom za državnu odvjetnicu, i ostale teme oko učinaka mjera Vlade, koliko je korisnika, što bi se moglo napraviti, rekao je Hrg novinarima nakon koalicijskog sastanka.

Dodao je da nisu raspravljali o raspuštanju Sabora.

- Nismo o tome ništa baš konkretno, jer pred nama je još dosta intenzivan rad Sabora, i treba donijeti rebalans i zakon o sanaciji šteta od potresa. Znači, dosta je stvari koje će se još morati ovih dana morati donositi. Treba još stvari odraditi vezano za nastavak školske godine. Ima još dosta posla, istaknuo je Hrg.

Kazao je da premijera nisu pitali kada bi volio parlamentarne izbore, ali da je ta tema sveprisutna, no da ovisi o tome kakva će biti epidemiološka situacija.

- Vrapci već znaju da je to blizu. Moramo donijeti još sve ove zakone koji su potrebni, rekao je Hrg i dometnuo kako će "gospodin Capak (ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo) nakon toga reći može li se ili ne".Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je koalicijskim partnerima prezentirao situaciju s proračunom i gospodarstvom nakon relaksacije mjera.

- Onaj prvi tjedan relaksacije donio je oko 22 posto viši iznos fiskaliziranih računa u odnosu na tjedan prije toga, ali to je još uvijek 16 posto manje nego godina prije. Kad gledamo cijeli četvrti mjesec bilo je preko 40 posto manje - ipak se vidi, što je bilo i za očekivati, da mjere relaksacije imaju određeni pozitivan gospodarski efekt, ali daleko je od toga da smo se vratili na prošlogodišnju razinu, rekao je Marić.

Na pitanje novinara o rebalansu odgovorio je da su stvorili zakonski okvir kako bi mogli i u okviru Vladinih mjera preraspodjeljivati određena sredstva, što su već jednom i učinili prije nekoliko tjedana.

- Međutim, sad imamo manje-više sve te inpute koji su nam potrebni, a u isto vrijeme da stvorimo adekvatan prostor da možemo kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu kapitala ispunjavati naše potrebe za financiranjem, onda radimo i na tome, poručio je Zdravko Marić.

Marić je rekao i da rebalans ne vezuje uz izbore, nego uz "situaciju kakva je".