Od ponedjeljka će se moći na kavu, ali kako?

U ponedjeljak 11. svibnja ponovno se otvaraju ugostiteljski objekti. Za početak će moći raditi samo oni koji imaju terase. Provjerili smo jesu li zadarski ugostitelji spremni.

Karantena, socijalno distanciranje i smanjenje mobilnosti doveli su do povoljne epidemiološke situacije, no moramo biti svjesni da je virus još uvijek prisutan, pa i kad sjednemo na prvu kavu nakon gotovo dva mjeseca.

- U ponedjeljak će otvoriti par lokala, koji imaju svoje stalne zaposlene, zadovoljni su s ovim mjerama koje trenutno postoje i krenut će to. U ponedjeljak će se vjerojatno moći popiti kava bar na dva-tri mjesta u gradu, a onda će se slijedom toga otvarati dalje - kaže Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja.

Odluci prethodi složena računica:

- Ljudi koji imaju poslovne prostore ili javne površine, to nisu zanemarivi iznosi, za sad ih ne plaćamo, što je stvarno mjera koja nam je pomogla i olakšala nam je i financijski ali i psihički, tako za dalje je prijedlog da se susrećemo s pročelnicima, s gradonačelnikom ako treba i na dnevnoj bazi, da pratimo situaciju - objašnjava Kovačević.

Neizvjesnost u ovom poslu nije neuobičajena:

- Ugostitelji su inače navikli ovako živjeti, sad treba i gradska uprava naučiti tako živjeti. Mi se cijeli život tako prilagođavano kiši, vremenu, događanjima, financijama, terorizmu, krizama... To je sastavni dio našeg posla i našeg života - dodaje.

A čini se da će tako postati i za nas ostale.