Plenković za američki CNBC o izgledima za turizam ovoga ljeta

Ako se nastavi uspješna borba protiv koronavirusa u Hrvatskoj, susjednim i zemljama središnje Europe, moguće je otvaranje granica i djelomična turistička aktivnost, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković za američku televiziju CNBC. 

- Ako se svi jednako dobro borimo protiv covida-19 dolazimo u fazu gdje možemo razmotriti otvaranje granica i to je naša ambicija, rekao je Plenković za CNBC, navevši pozitivne trendove u borbi protiv koronavirusa u Hrvatskoj, susjednoj Sloveniji i Mađarskoj, u Češkoj, Slovačkoj, Austriji i Njemačkoj.

Istaknuo je kako je cilj postići sveukupni europski dogovor koji neće ugroziti zdravlje stanovništva, ali će omogućiti da dio turizma bude aktivan i da se države u kojima je turizam važan dio ekonomije u 2021. brže oporave od koronakrize.Plenković je za CNBC kazao kako je hrvatska vlada brzo odgovorila na covid-19 te da je već početkom siječnja pratila situaciju u Kini, pa naglasio kako se sada u Hrvatskoj bilježe jednoznamenkaste brojke novozaraženih. 

- Uspjeli smo pobijediti virus u prvom poluvremenu, rekao je premijer.

Kazao je i kako je vlada masivnom podrškom stala iza privatnog sektora i time održala pola milijuna radnih mjesta. 

Plenković je kao premijer države koja do 1. srpnja predsjeda Europskom unijom za američki medij otkrio da je na zadnjoj videokonferenciji Europskog vijeća dogovoreno da se zauzme novi pristup u pregovorima o novom višegodišnjem financijskom okviru (VFO). 

Moramo postići dogovor u kojem bi europski proračun postao instrument koji može pomoći svim gospodarstvima da se oporave, to je ključan element". 

Naglasio je i kako će Hrvatska, kao država koja ne pripada eurozoni, zagovarati da se europski plan oporavka odnosi na svih 27 članica Europske unije, a ne samo onih 19 u Eurogrupi.