HZJZ objavio preporuke za održavanje nastave na sveučilištima

HZJZ objavio je preporuke za održavanje nastave na sveučilištima te je naglasio kako svaki boravak u ustanovi (sastavnici sveučilišta) može predstavljati veći rizik za zarazu s COVID-19 nego je to obiteljski dom odnosno kućanstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obaveza da mogu dosljedno izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu COVID-19.

HZJZ objavio upute za provedbu državne mature
Epidemija iz minute u minutu

Istaknuli su kako sve aktivnosti nastave uključujući polaganje ispita i administrativne poslove (prijavljivanje ispita, upis godine, mirovanje studentskih prava i sl.), koliko je god moguće neophodno je provoditi e-komunikacijom i telefonom (nastava i polaganje ispita na daljinu), te izbjegavati susrete uživo, a pogotovo grupiranja studenata i/ili nastavnika. Kronični bolesnici ili stariji ukućani.

Posebno su preporučili ostanak kod kuće i nastavu na daljinu studentima i nastavnicima s kroničnim bolestima te studentima i nastavnicima čiji roditelji ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti ili su starije životne dobi. Osobe s povišenom temperaturom.

Uzimajući u obzir činjenicu da neki studenti iz materijalnih i drugih razloga neće imati na raspolaganju odgovarajuća tehnička rješenja (osobna računala i sl.), potiču se sastavnice sveučilišta da takvim studentima omoguće pristup nužnoj informatičkoj opremi tako da im se posudi (iznajmi bez naknade ili uz minimalnu naknadu) oprema u vlasništvu sveučilišta ili oprema koju su sveučilištu ustupili privatni ili javni poslodavci, donirana oprema i sl.

Također, uzimajući u obzir činjenicu da neki studenti iz materijalnih i drugih razloga neće imati na raspolaganju potrebne udžbenike i druga nastavna sredstva, potiču se sastavnice sveučilišta da takvim studentima omoguće dostupnost udžbenika i drugih materijala kroz posudbu iz knjižnica sastavnica sveučilišta, kroz donacije, dostupnost udžbenika i materijala u elektroničkom obliku.

Nužno socijalno distanciranje

Nužan boravak u ustanovi neophodno je organizirati tako da se u što većoj mjeri osigura socijalno distanciranje (fizičko udaljavanje) kao i pojačana osobna higijena i higijena prostora.

Prostorije u kojima boravi  skupina studenta moraju biti što veće površine i visine, prozračna i osunčane vratima odvojena od prostorija u kojima borave druge skupine studenata, te u neposrednoj blizini prostorije treba se nalaziti toalet koji koristi isključivo ta skupina studenata.

Do daljnjeg su zabranjene sve posjete predmetnim ustanovama kao što su kazališne predstave, izvannastavne aktivnosti i sl. Neophodno je osigurati protok što manjeg broja ljudi, kako na ulazu u ustanovu tako i u unutarnjim prostorima ustanove, rečeno je.

Dnevno mjerenje temperature i praćenje pojave simptoma kod zaposlenika i studenata 

Svakodnevno kod dolaska i odlaska s ustanove zaposlenicima i studentima treba izmjeriti tjelesnu temperaturu beskontaktnim toplomjerom te utvrditi imaju li respiratornih simptoma ili znakove drugih zaraznih bolesti.