Osijek: Nema novozaraženih, u KBC-u preminuo pacijent s virovitičkog područja

U posljednja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji nije bilo novozaraženih od koronavirusa, ali je u osječkom KBC-u preminuo 70-godišnji pacijent iz Virovitičko-podravske županije koji je bio na respiratoru, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

- Sve o koronavirusu

Stožer je izvijestio da je preminuli 70-godišnjak imao i više kroničnih bolesti.

- U laboratoriju osječkoga KBC-a u petak je testirano 169 uzoraka i svi su bili negativni, a među analiziranim uzorcima nalazi se i pet osoba čiji su preliminarni nalazi bili pozitivni. O tome je u petak i upoznata javnost, kada je navedeno da je bilo šest novozaraženih osoba, ukupno do toga trenutka 136, priopćili su iz Stožera.

Navedeno je kako su osječki KBC i županijski Zavod za javno zdravstvo potom pokrenuli sveobuhvatne propisane protokole za pozitivne nalaze zaraženih osoba i njihovih kontakata.

- Po nalogu epidemiološke službe i zbog njihove sumnje u neslaganje epidemiološke i anamnestičke slike, te s obzirom na to da te osobe nisu bile u kontaktu s pozitivnim osobama niti su putovale u inozemstvo, obavljaju se dvostruki kontrolni laboratorijski nalazi, pa postoji realna mogućnost da tih pet osoba ipak nije pozitivno na koronavirus te bi se ukupan broj zaraženih vratio na 131, istaknuli su u županijskom Stožeru.

Stožer je izvijestio da će, po završetku dvostrukih nalaza, javnost biti obaviještena o njihovim rezultatima, ali da se već sada može zaključiti da je i u ovom slučaju potvrđena potreba maksimalnog opreza i poštivanja propisanih procedura.

U Stožeru smatraju da su epidemiološke i zdravstvene službe reagirale i na najmanje sumnje u zaraženost koronavirusom te time spriječile i eventualnu mogućnost stvaranja novih žarišta.

Podsjećaju da su na području Osječko-baranjske županije od zaraze virusom Covid-19 do sada izliječene 103 osobe.

U osječkom KBC-u sada je hospitalizirano deset pacijenata, gdje je u petak preminuo 70-godišnji pacijent iz Virovitičko-podravske županije, koji je imao više kroničnih bolesti, i bio je na respiratoru u KBC-u Osijek, koji je regionalni respiracijski centar za svih pet slavonskih županija.

U samoizolaciji je 208 osoba, što znači da je u odnosu na dan ranije 13 osoba izašlo iz samoizolacije, a pod tom mjerom je jedna nova osoba.

Policija je provjeravala pridržavanje mjera samoizolacije, i to po jednoj dojavi građana i 40 samoinicijativno, a sve osobe zatečene su na prijavljenoj adresi.
Također, policija je obavila 6029 provjera propusnica na sedam punktova na granicama županije, a sve su osobe imale propusnice, izvijestio je osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.