Turska se priprema za dolazak turista, uvodi posebne higijenske mjere

Turska uspostavlja posebne higijenske mjere i standarde kako bi se pripremila za povratak turista, rekao je u nedjelju turski ministar kulture i turizma Mehmet Ersoy za turski CNN.

- Sve o koronavirusu

- Korak po korak postupno će, od kraja svibnja, biti ukidana ograničenja putovanja unutar zemlje, kazao je Ersoy i dodao da će se međunarodni letovi postupno uvoditi.

- Vlada je razvila program izdavanja certifikata za hotele i restorane koji će morati zadovoljiti stroge kriterije, rekao je Ersoy.

Ukupno postoje 132 kriterija, uključujući poštivanje higijenskih uvjeta i socijalne distance. Zaposleni će također morati biti obučeni za sprječavanje širenja infekcije. Ukida se samoposluživanje hranom i pićem.

Vlada je također objavila popis bolnica, s njihovim kapacitetima, koje su dostupne u popularnim turističkim odredištima.

Očekuju 63 milijuna turista u 2021. godini

Turizam je značajan dio turskog gospodarstva, a ove su godine turske vlasti, prije pandemije, predviđale dolazak 58 milijuna gostiju. Ersoy kaže da je koronavirus u Turskoj pod kontrolom te da Turska može očekivati 63 milijuna turista u 2021.

Turska postupno ukida restriktivne mjere nametnute kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Ovog vikenda je policijski sat na snazi u 24 grada i provincije, što je smanjenje u odnosu na 31 prošloga tjedna. Također, dozvoljeno je starijima od 65 da borave izvan svog doma nekoliko sati, a od ponedjeljka se otvaraju šoping centri i frizerski saloni.

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins koronavirus potvrđen je u Turskoj kod 137.115 ljudi, uz 3.739 smrtnih slučajeva.