BiH: Novi smrtni slučajevi povezani s koronavirusom u Doboju i Cazinu

Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Bosni i Hercegovini povećan je u nedjelju za još četiri - nakon što je potvrđeno da su tri osobe umrle u bolnici u Doboju, a jedna u Cazinu, izvijestili su u popodnevnim satima iz entitetskih i županijskih zdravstvenih ustanova u toj zemlji.

- Sve o koronavirusu

Uz tri smrtna slučaja koja je prijavio Klinički centar u Banjoj Luci, ukupno je sada sedam umrlih u protekla 24 sata u BiH. A od početka pandemije u ožujku do nedjelje 10. svibnja - u BiH je od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 111 osoba. U gotovo svim slučajevima preminule su osobe starije životne dobi koje su istodobno bile kronični bolesnici.

Entitetska ministarstva zdravstva objavila su kako je u posljednja 24 sata zaraza potvrđena kod još 26 osoba. Time je ukupni broj zaraženih tijekom epidemije povećan na 2106.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu kako se zbog razmjerno malog broja novozaraženih može očekivati nastavak popuštanja restriktivnih mjera.

- Mi pratimo popuštanja u Europi i regiji i sukladno tome ćemo postupati, kazao je Čerkez.

Pojasnio je kako za sada režim kontrole granice ostaje isti, odnosno kako svi državljani BiH mogu ući u tu zemlju, no zbog zaštite ostatka stanovništva ostaje obvezna samoizolacija u trajanju od dva tjedna.

Liberalizacija graničnog režima koja bi značila otvaranje granica i za državljane drugih zemalja, po njegovu bi sudu mogla uslijediti sredinom lipnja.