Novi problemi s virusom za Koreju: "Nije gotovo dok nije gotovo!"

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 4 milijuna, umrlo je gotovo 279 tisuća ljudi. Ozdravilo je više od 1,4 milijuna. Sjedinjene Države i dalje su najteže pogođene pandemijom. U Europi su najpogođenije Velika Britanija, Italija, Španjolska te Francuska.

Sve o koronavirusu

A Južna Koreja danas bilježi najveći broj novih zaraženih u jednom danu u posljednjih mjesec dana, njih 34. Većina se povezuje s 29-godišnjakom koji je na testu bio pozitivan, a prije toga je posjetio pet noćnih klubova i barova u seulskoj četvrti poznatoj po noćnom životu. Odlukom gradonačelnika, u azijskoj metropoli koja nikad ne spava, do daljnjega je zatvoreno više od 2100 noćnih klubova i barova.

Itaewon, koji je izrastao u meku seulskog noćnog života za postojanja sada ugasle američke vojne baze, omiljeno je mjesto za izlaske, i domaćima i strancima. Vlasti strahuju da je pet problematičnih klubova i barova, nakon što se ondje zabavljao zaraženi 29-godišnjak, posjetilo i do 7200 ljudi. Od svih njih zatražile su testiranje i odlazak u dvotjednu samoizolaciju.

- Novo žarište koje se pojavilo u noćnim klubovima osvijestilo nas je da se epidemija može pojaviti bilo kada i bilo gdje u zatvorenim, prenatrpanim prostorima i tijekom faze stabilizacije stanja. Nije gotovo dok nije gotovo!, upozorava južnokorejski predsjednik Jae-in Moon.


- Broj zaraženih koronavirusom umnogome se smanjio zahvaljujući naporima građana, kao i medicinskog osoblja. Uplašena sam i razočarana zbog izbijanja epidemije u noćnim klubovima i barovima u mojoj četvrti. To su mjesta za zabavu, ljudi nisu morali ići onamo. A kad su već i otišli, nisu bili oprezni, kaže Eun-hye Hwang, stanovnica seulske četvrti Itaewon.

Dong-Gook Lee ostat će upisan u anale kao strijelac prvog pogotka u dvoboju kojim je nastavljeno južnokorejsko nogometno prvenstvo. Na tribinama, koje mogu primiti i do 40 tisuća ljudi, nije bilo gledatelja. Nastavljeno je i prvenstvo u baseballu, a otvoreni su i muzeji i crkve. U tjednu pred nama na redu je povratak u škole te potpuno otvaranje ekonomije...

- Kao i u svim restoranima u Itaewonu, molimo goste da budu oprezni te da stalno nose zaštitne maske i često dezinficiraju ruke. Nadamo se da će biti kooperativniji kada ih pitamo za osobne podatke, kako bismo vodili evidenciju posjeta. Svi zajedno moramo raditi na boljoj budućnosti, kaže Seung-wook Lee, radnik u restoranu.

Na prošlomjesečnim parlamentarnim izborima, održanima unatoč epidemiji, vladajući su hametice potukli oporbu. Birači su vlastima honorirali način na koji rješavaju krizu vezanu za Covid-19. Nakon pojave novog žarišta u noćnim klubovima i barovima, južnokorejska epidemiološka služba dobit će još veće ovlasti, a lokalne vlasti osnovati vlastite stožere s povećanim brojem epidemiologa...

- Osnovat ćemo specijalizirane bolnice za liječenje infekcija, kao i nacionalni centar za njihovo istraživanje. Dodatno ćemo ojačati naš sustav javnog zdravstva i njegovu sposobnost da odgovori tim prijetnjama. Što prije moramo se pripremiti za drugi val epidemije, koji stručnjaci očekuju najesen ili sljedeće zime, rekao je predsjednik Moon.

U zemlji koja se često navodi kao primjer suočavanja s epidemijom - bez obzira na to što je bila jedna od najteže pogođenih uz kontinentalnu Kinu, nikad nije uvela potpunu karantenu - dosad se zarazilo gotovo 10.900 ljudi, a 256 je preminulo.