Savjetnik Bijele kuće: Kina mora platiti 'kompenzaciju' za virus

Glavni ekonomski savjetnik predsjedniku Donaldu Trumpu kaže da bi Kina trebala platiti kompenzaciju za štetu uzrokovanu koronavirusom, kriveći Peking za pandemiju.

- Nanijeli su neizmjernu štetu svijetu koja još uvijek traje. Račun bi se trebao ispostaviti Kini... Nije stvar u kažnjavanju, nego u tome da ih se drži odgovornima, rekao je na CNBC-u Peter Navarro.

- U SAD-u 776 ljudi umrlo od koronavirusa u protekla 24 sata
- Diljem Europe ublažavaju se mjere, porast zaraženih u Aziji

Navarro, nekoć profesor i poznati savjetnik za kineska pitanja, kasnije je ponovio svoju tvrdnju u drugom intervjuu na Fox news te je inzistirao da Washington vrati nabavne lance natrag u SAD.

- Snažno vjerujem, i mislim da Amerikanci snažno vjeruju, da je Kina nanijela bilijune dolara štete ovoj zemlji te da mora postojati neki vid kompenzacije štete, rekao je.

Tenzije između SAD-a i Kine loše su utjecale na tržišta, dok raste zabrinutost da bi trgovinski rat između dvije najveće svjetske ekonomije mogao nanijeti štetu oporavku od koronavirusa.

U SAD-u su već podignute tužbe protiv Kine, gdje se virus najprije pojavio. Unatoč zabrinutosti obiju stranaka u SAD-u po pitanju kineskog postpanja u inicijalnim fazama zaraze, Demokrati su žestoko kritizirali kako se Donald Trump nosio s krizom u SAD-u, u kojoj je najveći broj smrtnih slučajeva u svijetu.

Državni tajnik Mike Pompeo prošli je tjedan optužio Kinu da je odgovorna za stotine tisuća smrti i ekonomski pad te se drži teorije da je virus nastao u laboratoriju, unatoč nedostatku dokaza.