U Srbiji 67 novozaraženih; pravila za ulazak u zemlju

Srbija posljednjih dana održava razinu od 5.000 do 6.000 testiranja dnevno koja pokazuju da je epidemija u silaznoj fazi, a u protekla 24 sata među 5.700 testiranih, registrirano je 67 novinficiranih koronavirusom, objavilo je srbijansko Ministarstvo zdravlja.
Od početka epidemije 6. ožujka testirane su ukupno 151.304 osobe, a zaraza je potvrđena u 10.243 slučaja, trenutno je na bolničkom liječenju 1.085 oboljelih, a na respiratorima u covid bolnicama su ukupno 23 pacijenta.

U posljednja 24 časa preminule su još dvije osobe, što je dosad ukupno 220 žrtava, uz stopu smrtnosti od 2,15 posto, a evidentirano je oko 3.600 oporavljenih od infekcije covid 19.

Srbijansko Ministarstvo rada i socijalne skrbi potvrdilo je istodobno da u svom resoru ima ukupno 310 slučajeva zaraze u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smještaj odraslih -  inficiran je 251 korisnik i 59 djelatnika.

U Srbiju s negativnim testom starim do 72 sata ili u karantenu 14 dana

Srbijanska vlada usvojila je u utorak protokol ulaska državljana Srbije i stranih državljana u tu zemlju, koji podrazumijeva ili negativan test na koronavirus star najviše 72 sata ili karantenu od 14 dana.

Strani državljani mogu ući u Srbiju uz dva uvjeta - negativan PCR test na koronavirus ne stariji od tri dana i potvrdu povjerenstva koje čine predstavnici srbijanskih ministarstava zdravlja, vanjskih i unutarnjih poslova, te ministarstva prometa, a pribavljaju je u veleposlanstvu ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje dolaze.

Srbijanski državljani uz negativan PCR test na koronavirus, također ne stariji od 72 sata, mogu ući i kretati se na čitavom teritoriju bez ograničenja, ali bez PCR testa s negativnim rezultatom, svi će - bez iznimke - morati provesti 14 dana doma u samoizolaciji.

Zdravstveni Krizni stožer za pandemiju covid-19 preporučio je vladi Srbije da od 1. lipnja u potpunosti otvori granice za državljane Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, za koje će vrijediti propisani protokol ulaska na teritorij Srbije, priopćeno je nakon današnje sjednice vlade .