Wuhan pokreće masovna testiranja nakon novih slučajeva koronavirusa

Vlasti u kineskom gradu Wuhanu, otkuda je krenula pandemija bolesti COVID-19, pokrenule su ambicioznu kampanju testiranja svih 11 milijuna stanovnika nakon što se pojavio strah od drugog vala zaraze zbog klastera novih slučajeva.

Najmanje dvije gradske četvrti poslale su obavijesti o kampanji od vrata do vrata i poslale su online upitnike u kojima traže podatke o eventualnim testiranjma kojima su građani bili podvrgnuti i o tome spadaju li u visokorizične skupine, rekli su građani.

- Kako bismo bolje iskoristili testove kao sredstvo nadzora i u skladu sa zahtjevom državne vlade da se testiranje proširi, nakon razmatranja smo odlučili testirati sve stanovnike, navodi se u obavijesti poslanoj stanovnicima četvrti Wuchang, gdje živi oko 1,2 milijuna ljudi.

Wuhan je stavljen pod karantenu 23. siječnja, a ona je ukinuta tek 8. travnja. Vlasti su izvijestile o šest novih slučajeva tijekom vikenda, prvim od ukidanja karantene.

Stanovnici četvrti Wuchang i Hankou izjavili su kako im je rečeno da dostave osobne podatke uključujući bilo kakvu povijest testiranja testovima za detekciju te spadaju li u rizične skupine, navodi Reuters.

Testiranje u Wuhanu bit će provedeno i testovima za detekciju nukleinske kiseline i onima koji otkrivaju antitijela u serumu, navodi se u obavijesti gradskih vlasti.

Dužnosnik gradskih vlasti potvrdio je plan da se testiraju svi stanovnici, ali je rekao da zdravstvene vlasti nisu izvijestile o službenom početku testiranja.