Novca HAMAG-BICRO-a za likvidnost poduzetnika više nema

Poduzetnici više ne mogu podnositi zahtjeve za iznimno povoljne kredite HAMAG-BICRO-a koji su im trebali osigurati likvidnost i pomoći da prežive krizu. Sav predviđen novac već je potrošen. Riječ je o kreditima do 100 tisuća eura uz kamatnu stopu od samo 0,25 posto i poček do godine dana. Za kredite se uspjelo prijaviti 4 tisuće tvrtki.

Više od dva mjeseca dvorana fitness studija vlasnice i poduzetnice Lejle Dizdarević - zjapi prazna. Lejla se zato preorijentirala na online vježbanje. No kad je postalo jasno da zatvaranje neće biti kratkotrajno, počela je razmišljati o podizanju zajma za likvidnost.

- Prošli tjedan smo predali zahtjev za kreditiranje, međutim dobili smo odgovor da kreditna sredstva više nisu dostupna i da nažalost novaca više nema, kazala nam je Dizdarević.

Nitko zapravo nije očekivao da će novca za zajmove za likvidnost nestati i prije završetka pandemije. I da će zajmove uspjeti dobiti samo oni najbrži.

- Poduzetnici su šokirani, užasnuti i ogorčeni, upravo zato što je bez ikakve najave taj zajam obustavljen zato što dokumentacija koju ste trebali priložiti je dosta opsežna, zahtjeva nekokoliko dana prijave, rekla je konzultantica Natalia Zielinska.

Na zajam HAMAG-BICRO-a uspjelo se prijaviti samo 4000 poduzetnika. U toj agenciji sada očekuju da će komercijalne banke poduzetnicima ponuditi kredite, a država bi jamčila za 80 posto iznosa.

- Ako odaziv banaka neće biti adekvatan, kao što je do sada, mi smo spremni realocirati tih 50 milijuna na COVID zajam, rekao je Vjeran Vrbanec iz HAMAG-BICRO-a.

No jasno je da komercijalne banke neće ponuditi kredite za likvidnost pod uvjetima koji su vrijedili za HAMAG-BICRO-ov zajam COVID-19. Bez novca za likvidnost teško će brojni mali i srednji poduzetnici, koji nemaju vlastitih zaliha, uspjeti prebroditi ovu krizu.

Pogledajte videozapis.