Europa ublažava mjere, nova žarišta Rusija, Meksiko i Brazil

Rusija, Meksiko i Brazil u posljednja 24 sata bilježe najveći broj zaraženih i preminulih od koronavirusa. U većem dijelu Europe ipak ublažavaju epidemiološke mjere, što mnogi žele iskoristiti za putovanja. Zrakoplovne tvrtke zato razmišljaju kako izaći iz krize, a istovremeno osigurati putnicima zdravstvenu sigurnost. Europske metropole, pak, potiču građane na odlazak u kafiće i restorane.

U Beču žele vratiti goste u restorane i kavane pa će grad podijeliti vaučere za ukupno 950.000 kućanstva. Višečlana će dobiti 50 eura, a samci 25.

- Odgovor na pitanje možemo li si to priuštiti jest - možemo jer prije smo imali dobre ekonomske rezultate pa smo za teške godine osigurali financijske rezerve, rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Gostima se nadaju i na jugu Italije. No, u Italiji se još ne zna ni kad će biti dopušteno putovanje između regija. Premijer Conte protivi se bilateralnim turističkim sporazumima jer smatra da su prijetnja jedinstvenom europskom tržištu.

Prizori u zračnim lukama diljem svijeta posljednjih tjedana uglavnom su jednaki pa se utvrđuju sigurnosne mjere kako bi zračni promet bio ponovno pokrenut.

- Približno jednako stoji kad je zrakoplov pun ili ima samo trećinu putnika. Kako bi se osigurala ista razina prihoda za pokrivanje troškova, cijena zrakoplovnih karata trebat će biti otprilike tri puta veća nego što je bila, rekao je direktor zračne luke Dubai Paul Griffiths.

Uz moguće povećanje cijena dodatni je izazov i vraćanje povjerenja putnika u zdravstvenu sigurnost letenja.

Proći će još mnogo vremena dok se ne smanji razina opasnosti od novog koronavirusa, kažu u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i upozoravaju da otkriće cjepiva ne jamči pobjedu nad bolesti COVID-19.

- Riječ je o virusu koji je prvi put ušao u ljudsku populaciju i stoga je veoma teško predvidjeti kada ćemo ga svladati. On može postati samo još jedan endemični virus u našim zajednicama i možda nikada neće nestati, rekao je Michael Ryan, izvršni direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Upozoravaju da zemlje u kojima epidemija slabi moraju biti oprezne i poduzeti mjere kako bi spriječile novi val. U UN-u se govorilo i o opasnosti globalne krize vezano za mentalno zdravlje.

- Dok se oporavljamo od pandemije, moramo veću skrb preusmjeriti na mentalno zdravlje i osigurati da ona bude uključena u opće zdravstveno osiguranje, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Psiholozi ističu da je zabilježen porast broja anksioznih i depresivnih, da se povećava obiteljsko nasilje te da zdravstveni radnici češće traže psihološku pomoć.