Epidemija u većini europskih zemalja sve više pod kontrolom

U svijetu je koronavirusom zaraženo 4 i pol milijuna ljudi, a umrlih je više od 300 tisuća. Epidemija je u većini europskih zemalja sve više pod kontrolom, zbog čega se i dalje ublažavaju stroge epidemiološke mjere. Cilj je potaknuti gospodarstvo, posebice posrnuli turistički sektor koji je najviše stradao.

Epidemija - najnovije informacije

Austrija sutra otvara granične prijelaze s Njemačkom, ali preko njih se do lipnja neće moći bez posebnih propusnica. Premijer Kurz želi otvoriti granicu i s istočnim susjedima, ali ne i s Italijom koja je jedno od najvećih europskih žarišta koronavirusa.

- Drago mi je što sam postigao dogovor s njemačkom kancelarkom i mislim da je procedura dobra i odgovorna. Smatram da moramo djelovati jer je stopa zaraze u obje zemlje niska, rekao je Sebastian Kurz.

Pompeji, drevni antički grad pokraj Napulja, pripremaju se za otvaranje. Južni Tirol otvorit će hotele potkraj svibnja, nadajući se njemačkim turistima, iako još ni sami Talijani ne smiju putovati iz jedne regije u drugu. Firenca, turistička meka, i dalje je pust grad.

- Možete i sami vidjeti da je situacija dramatična. Nema nikoga, turizam je mrtav, kaže vlasnik bara Tommaso Moretta.

Talijanska vlada odobrila je mjere za pomoć gospodarstvu u iznosu od 55 milijardi eura. Ekonomski pad zbog koronavirusa procjenjuje se na najmanje 8 posto, a premijera Contea zabrinjavaju i najave sklapanja bilateralnih turističkih sporazuma i otvaranje koridora za slobodno putovanje.

- Rekao sam predsjednici Europske komisije da bi to bilo destruktivno za jedinstveno europsko tržište, jer bi to značilo da se na turizam, koji u Italiji čini 13 posto BDP-a, može utjecati bilateralnim sporazumima, poručio je Giuseppe Conte.

I Francuska želi spasiti svoj turistički sektor. Pariz je najavio investicijski plan težak 18 milijardi eura. Francuski premijer rekao je da neće biti prednosti u pristupu cjepivu protiv bolesti COVID-19 nakon što je francuski farmaceutski div Sanofi najavio da će prednost dati SAD-u.

- Istina je da su se Sjedinjene Države snažno mobilizirale da ubrzaju regulatorne procedure, zajednička ulaganja i osiguravanje proizvodnih kapaciteta. Još jednom pozivamo Europu da i ona to učini, rekao je Olivier Bogillot, predsjednik uprave Sanofija.

S više od 250 tisuća zaraženih, Rusija je postala treće najveće žarište koronavirusa, nakon SAD-a i Španjolske. Prvi put od 2. travnja broj novozaraženih jučer je pao ispod 10 000, a nakon jednoipolmjesečne karantene Moskovljani su se vratili na posao.