Stanovnici Wuhana u redovima na kiši čekali testiranje

Hrabri stanovnici kineskog Wuhana stajali su više od sat vremena u redovima na kiši kako bi se testirali na koronavirus i odazvali vladinoj kampanji za testiranje svih 11 milijuna stanovnika, za koju zdravstveni stručnjaci tvrde da je bez presedana.

Epidemija - najnovije informacije

Vlasti kineskog grada u kojemu se krajem prošle godine pojavio koronavirus i na koji otpada više od 80 posto svih slučajeva u zemlji pokrenule su ovaj tjedan kampanju nakon što je pojava novih slučajeva izazvala bojazan od drugog vala širenja zaraze.

Iako je Wuhan prošli mjesec izašao iz karantene koja je trajala 76 dana, strahuje se zbog mogućih asimptomatskih slučajeva, osoba koje ne pokazuju simptome, ali mogu širiti virus.

U četvrti Qiaokou u Wuhanu u kojoj živi oko 10.000 ljudi, muškarci, žene i djeca stajali su u redovima pod kišobranima, a stariji su sjedili na stolicama dok su na četiri postavljene lokacije čekali testiranje.

Vlasti su objavile da namjeravaju testirati svih 11 milijuna stanovnika, ali prioriteti su oni koji rade u školstvu, zdravstvu, prometnom sektoru i trgovinama te vladini dužnosnici i građani koji se vraćaju iz inozemstva ili moraju napuštati Wuhan zbog posla.

- Iako neko vrijeme nije bilo novih slučajeva, čini se da u Wuhanu i dalje ima asimptomatskih pacijenata. Svaki dan ih se nekoliko otkrije, rekla je 43-godišnja Zhu Fangmin koja je stajala u redu s više od 60 ljudi.

Na lokaciji za testiranje nalaze se dva stola. Na prvom volonter provjerava identifikacijske dokumente, a na drugom dvije medicinske sestre s vizirima, rukavicama i u zaštitnim odijelima uzimaju briseve iz grla.

Neki strahuju da će se zaraziti dok čekaju u redovima za testiranje.

- Čula sam da medicinske sestre ne mijenjaju rukavice, rekla je stanovnica Chen.

Wuhan zasad dnevno može testirati 100.000 ljudi, a da bi postigao svoj cilj o testiranju svih 11 milijuna stanovnika u 10 dana, dnevno se treba testirati 730.000 ljudi, objavile su novine Health News povezane s Nacionalnom komisijom za zdravstvo.

- Nisam siguran da se išta sličnog razmjera ikada događalo u ranijim pandemijama. To pokazuje zabrinutost zbog pojave novih zaraza, rekao je Lawrence Young, profesor molekularne onkologije na Sveučilištu Warwick.

Dosad je testirano više od 1.66 milijuna ljudi, procjenjuje Reuters na temelju izvještaja zdravstvenih vlasti.