Slovenska vlada proglasila kraj epidemije koronavirusa i otvorila granice

Slovenska vlada je na telefonskoj sjednici u četvrtak proglasila kraj epidemije koronavirusa i tako je Slovenija postala prva europska država koja je to učinila.

- Sve o koronavirusu

Nacionalni institut za javno zdravlje ocijenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja koronavirusa, odnosno da je u posljednjih 14 dana zabilježeno ukupno 35 novih slučajeva zaraze. No, budući da još uvijek postoji opasnost od širenja zaraze na snazi ostaju pojedine restriktivne mjere.

Prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Sloveniji zabilježen je 4. ožujka, a do 13. svibnja utvrđeno je 1.464 slučaja zaraze. Od koronavirusa umrle su 103 osobe.

Epidemija koronavirusa bila je u Sloveniji proglašena 12. ožujka i time je Civilna zaštita dobila pravnu podlogu za poduzimanje mjera u borbi protiv epidemije Covid-19.

Vlada je u četvrtak donijela i mjere glede prelaska granice, pa tako državljani Slovenije i drugih država Europske unije prilikom ulaska u Sloveniju više neće morati u karantenu.

Slovenija otvorila granice i zbog napretka u razgovorima s Hrvatskom

Odlukom o proglašenju kraja epidemije Covida-19 slovenska je vlada mnoge zatekla, no prema riječima njezina glasnogovornika radilo se o koraku koji je donesen temeljem dobre epidemiološke slike u Sloveniji, te poboljšanju stanja u Europi, ali i dijalogu slovenskih i hrvatskih epidemiologa.

Sinoćnjom odlukom određuje se među ostalim da je granica za ulazak i tranzit otvorena za sve državljane i rezidente iz članica EU-a i Europskog gospodarskog prostora (EGP), ako u zadnjih 14 dana nisu boravili izvan Europe, dok za državljane iz "trećih" država izvan EU-a ostaju dosadašnja ograničenja, pa i obvezna karantena, osim u posebnim slučajevima.

- Što se tiče državljana EU-a i EGP-a njihov se ulazak i tranzit na granici može odbiti ako izjave da su inficirani koronavirusom ili ako imaju izražene simptome Covida-19, a slovenska vlada može reagirati "u realnom vremenu" i brzo promijeniti režim ulaska i tranzita ako se u Sloveniji pojavi novo veće žarište bolesti, pojasnio je glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin.

Na pitanje što se promijenilo u odnosu na zadnje dane, kad se najavljivalo da će za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske i dalje važiti obvezna samoizolacija i testiranje na koronavirus nakon sedam dana karantene, Kacin je kazao da se radi o sličnim epidemiološkim slikama u obje države, te da je došlo do velikog napretka u razgovorima epidemiologa iz nacionalnih ustanova za javno zdravlje u zadnjih nekoliko dana.

Dodatan razlog da dođe do liberalizacije režima na slovenskoj granici s Hrvatskom Kacin je obrazložio potrebom da se olakša dolazak učenika iz pograničnih dijelova Hrvatske koji nastavu pohađaju u susjednim slovenskim školama budući da se od ponedjeljka u dijelu razreda obnavlja nastava "u živo", nakon što se dva mjeseca odvijala "na daljinu".

U vezi dileme je li dobro da je odlukom dopušten slobodan ulazak iz svih država EU-a i EGS-a, budući da u nekima od njih epidemija još nije pred završetkom, Kacin je rekao da je odluka u tom obliku donesena jer europska pravila ne dopuštaju diskriminaciju na temelju putovnice. No, dodao je, na granici je moguća selektivna obrada pojedinih konkretnih slučajeva i nekima se ulazak može odbiti ako imaju Covid-19 ili pokazuju jasne simptome te bolesti.

- Osim s Hrvatskom, dijalog o otvaranju granica i zahtijevanim protokolima vođen je i s drugim susjednim zemljama u regiji koje imaju sličnu epidemiološku situaciju, što je omogućilo da se uvede režim prijelaza bez karantene, kazao je Kacin.

Ovaj tjedan će se posebno pratiti režim prijelaza granice s Hrvatskom, kada se iz Hrvatske očekuje veći broj slovenskih državljana koji će tamo boraviti tijekom vikenda.

- Procjene o svemu će iznijeti na konferenciji za novinare u Ljubljani u ponedjeljak i stručnjaci iz slovenskog Instituta za javno zdravlje (IJZ), naveo je glasnogovornik slovenske vlade.

Upozorio je da zaštitne mjere usmjerene na kontrolu širenja virusa, poput fizičke distance, nošenja maski u zatvorenim prostorima, te preporuke o higijeni ruku itd. i dalje ostaju na snazi, te rekao da se "pravi kraj epidemije" zapravo očekuje krajem svibnja, pa je sinoćnja odluka o opozivu epidemije koja je mnoge iznenadila donesena "unaprijed", odnosno "na zalihu".

Ukidanje svih epidemioloških zaštitnih mjera u Sloveniji moguće je očekivati tek kad se "epidemija zaključi i više je ne bude".

- Neke će mjere ostati na snazi sve do 1. srpnja, dok bi se okupljanja i priredbe s velikim brojem sudionika, kako sada stvari stoje, mogle dopustiti tek s početkom iduće godine, naveo je Kacin.

Izjavio je danas i da će vlada i nakon proglašenja kraja epidemije pomagati turističkom sektoru kojega je dosadašnje stanje teško pogodilo, a jedan je od važnijih gospodarskih grana s 12-postotnim udjelom u BDP-a.

- Vlada o novom paketu pomoći turističkim tvrtkama vodi dijalog s predstavnicima turističke djelatnosti, a sredinom idućeg tjedna planira donijeti zakon o pomoći turizmu i uputiti ga u parlament na potvrđivanje, naveo je Kacin novinarima.