Japan djelomično ukida izvanredno stanje, Tokio ulazi u "novu normalnost"

Veliki dijelovi Japana danas su obilježili prvi dan ukidanja izvanrednog stanja, a guvernerka Tokija poručila je stanovnicima da se pripreme za "novu normalnost" s restrikcijama koje su i dalje na snazi u glavnom gradu i ostalim metropolama.

- Sve o koronavirusu

SoftBank i McDonald's objavili su da će se vratiti normalnom poslovanju u 39 od 47 prefektura koje su sada izuzete od mjera izvanrednog stanja. Tih 39 prefektura čini oko 55 posto od 126 milijuna stanovnika Japana.

Premijer Shinzo Abe ukinuo je izvanredno stanje u tim prefekturama u četvrtak, ali rekao je da središta Tokija i Osake te šest ostalih prefektura ostaju pod restrikcijskim mjerama sve dok ne bude uvjerljivih potvrda da je virus obuzdan.

Izvanredno stanje daje veće ovlasti guvernerima da ljudima kažu da ostanu kod kuće te da se zatvore škole i poslovni subjekti, ali nema kazne za nepoštovanje uputa.

- Čak i u područjima u kojima je izvanredno stanje ukinuto, željeli bismo da se ljudi suzdrže od kretanja između prefektura što je više moguće, barem još ovaj mjesec, kazao je ministar u vladi Yoshihide Suga.

Mjere ograničenja u prijestolnici će ostati na snazi do kraja svibnja. Tokijska guvernerka Yuriko Koike rekla je da se prije popuštanja mjera trebaju ispuniti neki uvjeti, a jedan od njih je da dnevni broj novozaraženih padne ispod 20. Ograničenja za poslovne djelatnosti ukidat će se postupno.