WHO: Hitno istražiti moguću vezu Covida i sindroma Kawasaki kod djece

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da se mora proučiti moguća veza između Covida-19 i sindroma Kawasaki kod djece, upalne bolesti arterija od koje je umrlo prvo dijete u Francuskoj.

Dječji infektolog Goran Tešović o Covidu-19 i Kawasakijevom sindromu

-
Inicijalne hipoteze pokazuju da bi taj sindrom mogao biti povezan s Covidom-19. Pozivamo sve liječnike u svijetu da surađuju s nacionalnim vlastima i WHO-om kako bi bili na oprezu i bolje razumjeli taj sindrom kod djece, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na videokonferenciji za novinare u Ženevi.

- Ključno je precizno i hitno okarakterizirati taj klinički sindrom, kako bi se razumjele uzročno posljedične veze i utvrdio protokol liječenja, dodao je.

Slučajevi u svijetu su rijetki i uloga koronavirusa u razvoju infekcije i dalje je nepoznata, rekao je Michael Ryan, dužnosnik za hitne programe WHO-a.

Ne znamo napada li virus stanice ili se radi o prekomjernom odgovoru imunosnog sustava koji dovodi do upale, pojasnio je.

Bolest Kawasaki, čiji je uzrok nepoznat, pogađa djecu ispod pet godina i
izaziva visoku temperaturu, osip, otečene limfne čvorove i u teškim slučajevima upalu srčanih arterija.

Nakon smrtnog slučaja u Velikoj Britaniji krajem travnja, slični slučajevi prijavljeni su u New Yorku, Italiji i Španjolskoj.

Smrt je iznimno rijetka - umro je petogodišnji dječak u New Yorku i 14-ogodišnji u Londonu.

Francuska je u petak objavila prvi smrtni slučaj.

Devetogodišnji dječak umro je u Marseilleu 9. svibnja od cerebralnih lezija, nakon što je doživio srčani udar, rekao je profesor  Fabrice Michel, šef odjela za pedijatrijsku reanimaciju u bolnici La Timone.

Serološki testovi pokazali su da je bio u kontaktu s koronavirusom ali nije razvio simptome.