U Hrvatskoj dvoje novooboljelih

Broj novooboljelih u Republici Hrvatskoj u 24 satnom razdoblju je 2, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2224. Novooboljeli su iz Grada Zagreba i Karlovačke županije.

Preporuke HZJZ-a za održavanje kulturnih programa
Jedna novozaražena osoba, posljednji put tako 9. ožujka

Do sada je testirano 52425 osoba, od toga 857 u posljednja 24 sata. Hospitaliziranih ima 5 manje, što znači da je 137 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 9 pacijenata.

Ukupan broj ozdravljenih je 1913, što je 44 novoozdravljenih u 24 sata. Od toga ih je 722 otpušteno iz bolnice, a doma su ozdravile 1162 osobe. Dosad je preminulo 95 osoba.

Stožer ponovno upozorava da je pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa od ključne važnosti, jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

- Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Svaki boravak u zatvorenom javnom prostoru predstavlja povećani rizik za zarazu s covid-19 u odnosu na boravak u obiteljskom domu odnosno kućanstvu, zaključuju u Stožeru.

Karlovački Stožer upozorava na neusklađenost informacija s Nacionalnim

Iz Stožera civilne zaštite Karlovačke županije upozorili su na neusklađenost informacija s Nacionalnim stožerom koji je izvijestio da je jedan od dva novozaražena u Karlovačkoj županiji, iz koje izvještavaju da nemaju novooboljelih.

Objašnjavajući zašto su se razlikovala izvješća županijskog i Nacionalnog stožera, glasnogovornica županijskog Stožera Ivana Rumenović Novinić navodi vremensku nepodudarnost u dobivanju nalaza testiranih osoba prethodnog dana.

Naime, županijski Stožer dobiva informacije o testiranim osobama oko 9 sati, a Nacionalni stožer ima svježije informacije i o rezultatima pristiglima kasnije toga dana, a koje ažurira i objavljuje na redovitim konferencijama za medije u 14 sati. Drugim riječima, informaciju s kojom je u javnost izišao Nacionalni stožer županijski bi vjerojatno objavio u izvješću u nedjelju.

Županijski stožeri:

● U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od arazne bolesti COVID-19. Na županijskom području ostala su nam još četiri pacijenta oboljela od ove bolesti.

● Međimurska županija je 8. dan za redom "korona free" županija te već 32. dan nema novooboljelih osoba. U posljednjih 48 sati obavljeno je 43 testiranja.

S obzirom na otvaranje granica s Republikom Slovenijom, normalizira se režim na graničnim prijelazima Mursko Središće, Bukovje i Trnovec dok su malogranični prijelazi i dalje zatvoreni. Građani Republike Hrvatske mogu bez posebnog ograničenja ući u Republiku Sloveniju ako su zdravi i ne pokazuju simptome koronavirusa te unatrag 14 dana nisu bili u zemljama izvan Europske unije. Kako se zbog popuštanja mjera očekuje pojačan promet na graničnim prijelazima, iz Policijske uprave Međimurske apeliraju na strpljenje putnika zbog evidencije osoba koje ulaze u Republiku Hrvatsku.

● U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba od COVID-19. Nalazi svih 87 testiranih osoba bili su negativni, ali tijekom dana očekuju se još rezultati dijela briseva uzetih tijekom jučerašnjeg dana. Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije i dalje iznosi 32, ozdravilo je 15 osoba, a uz 1 ranije preminulu osobu, još je 16 aktivnih oboljelih osoba.
Tijekom vikenda pojačani su nadzori od strane lokalnih stožera civilne zaštite u cilju kontrole provođenja mjera za pokretanje gospodarskih aktivnosti, u posljednja 24 sata izvršeno je 945 kontrola, a za 11 utvrđenih nepravilnosti izdana su upozorenja radi otklanjanja istih.

● Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 199 obrađenih testova sa područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je ukupno izliječeno 416 osoba. 36 osoba je hospitalizirano. 65 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji. 5 osoba je na respiratoru i to 3 Splitsko-dalmatinske županije i 2 iz Šibensko-kninske županije. 4 osoba se nalaze u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 557 slučajeva zaraze koronavirusom.

● Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote u 11 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije osamnaesti dan za redom nema novooboljelih.

Broj izliječenih također je ostao isti. Do sada je ukupno izliječeno 115 osoba, a četiri su preminule.

● Nema novooboljelih u Šibensko-kninskoj županiji, svih 90-ak nalaza djelatnika i korisnika Doma za starije je negativno. Dosad ih se testiralo oko 160, a testiranja će se nastaviti i dalje.

Jedna osoba je na Odjelu infektologije, nije na respiratoru, nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

●  Stanje na području Zadarske županije je stabilno, nema novooboljelih osoba od koronavirusa, a  broj ozdravljenih je i dalje 82, izvijestili su iz Stožera Civilne zaštite Zadarske županije. 

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 14 uzoraka i svi su bili negativni. Pod aktivnim nadzorom  je 28 osoba, a mjera samoizolacije istekla je za 3841 stanovnika, priopćili su uz zadarskog Stožera.

●  Na području Krapinsko – zagorske županije već 18 dana uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba korona virusom, a u protekla 24 sata ozdravile su još 2 osobe iz Oroslavja.

Ukupan broj ozdravljenih osoba je 120, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 18. U protekla 24 sata testirana su 33 uzorka, od kojih su 24 negativna, dok se za još 9 čekaju rezultati nalaza. Dosad je testirano ukupno 2.410 uzoraka. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalazi 16 osoba.

● Još jedna osoba, s područja Virovitičko-podravske županije se oporavila od korona virusa javili su iz Županijskog stožera civilne zaštite. Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba zaraženo od korona virusa, od čega se šestero oporavilo, dvoje je još zaraženo, a jedan muškarac je preminuo od COVID 19.

Ovo je i četrnaesti dan zaredom kako na našem području nema novozaraženih od korona virusa. Inače, u zadnjih 24 sata, testirano je 15 osoba i sve su bile negativne na COVID 19. Ukupno je do sada, s područja naše županije, testirano 920 osoba.

● U zadnja 24 sata na području Osječko-baranjske županije nema novooboljelih osoba na virus COVID-19 (osmi dan zaredom). U laboratoriju Kliničkog bolničkog centra testirano je 164 uzoraka, a 13 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ i svi su negativni, pa je i ukupan broj oboljelih ostao na 131 osobi.

Izliječene su još tri osobe, što je potvrđeno dvostrukim negativnim testom te je ukupan broj izliječenih od koronavirusa od početka pandemije do sada 108 osoba. Na liječenju u KBC-u trenutno se nalazi tri pacijenta, dok je 12 oboljelih na kućnom liječenju.

Prema podacima dežurnih službi koji su danas ujutro pristigli u Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije, smanjen je i broj osoba u samoizolaciji, s 54 prethodnog dana na samo 19. Dobra je vijest da ni jedan novi kontakt nije stavljen pod tu mjeru, kao i da su svi u samoizolaciji poštivali pravila ponašanja. Prilikom tri provjere policija je te osobe zatekla kod kuće.

● Bjelovarsko-bilogorska županija od subote je "korona-free" županija jer je izliječen i posljednji zaraženi pacijent koronavirusom, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite.

Na području te županije do sada je bilo deset osoba zaraženih koronavirusom i svi su ozdravili. Ukupno je do sada testirano 649 osoba.

Župan Damir Bajs je zahvalio svima zaslužnima za taj rezultat te još jednom pozvao građane da se i dalje pridržavaju preporuka i savjeta struke.