Brazil postaje novo žarište

Brazilsko ministarstvo zdravstva bilježi u subotu 14.919 novih slučajeva u 24 sata, odnosno ukupno 233.142. Novih smrtnih slučajeva je 816 odnosno ukupno 15.662.

Predsjednik Jair Bolsonaro u petak je ostao bez drugog ministra zdravstva u mjesec dana i uporno proturječi zdravstvenim stručnjacima i poziva na korištenje neodobrenih lijekova.

Izrazito je bio kritičan prema naredbama nekih od brazilskih guvernera o strogoj fizičkoj razdaljini i karanteni te zatvaranju škola, restorana i dućana u cilju borbe protiv virusa. On tvrdi da je cijena po ekonomiju nepodnošljiva i da se mora dopustiti otvaranje što je prije moguće.

Brazilski potpredsjednik Hamilton Mourao bio je na testiranju i nalazi se u samoizolaciji nakon što je dužnosnik koji je prošli tjedan bio blizu njega imao pozitivan test. Mourao (66) u ponedjeljak očekuje rezultate.

Bolsonaro se testirao nekoliko puta nakon što su ministri i drugi bliski pomoćnici imali pozitivne testove.

Testiranje u Brazilu daleko zaostaje za europskim zemljama. Brazil je proveo nešto manje od 338.000 testova u službenim laboratorijima do početka tjedna, objavilo je ministarstvo zdravstva. Još 145.000 testova je u analizi ili čeka.

Za usporedbu, Italija i Španjolska su svaka provele oko 1,9 milijuna testiranja, a imaju puno manji broj stanovnika.