Poljski nadbiskup prijavio Vatikanu biskupa koji je skrivao zlostavljanje djece

Nadbiskup poljske Katoličke crkve prijavio je Vatikanu u subotu slučaj poljskog biskupa koji je optužen da je štitio svećenike za koje se znalo da su seksualno zlostavljali djecu.

- Tražim od svećenika, časnih sestara, roditelja i nastavnika da se ne vode pogrešnom logikom zaštite Crkve, koja zapravo skriva seksualne zlostavljače, objavio je u subotu u priopćenju Wojciech Polak.

- Nema mjesta među svećenstvom za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Ne dopuštamo prikrivanje takvih zločina, istaknuo je.

Sada se očekuje da Vatikan imenuje osobu koja bi istražila taj slučaj.
Slučaj je dospio u javnost nakon filma braće Tomasza i Mareka Sekielskog, prikazanog u subotu, koji prikazuje kako biskup Edward Janiak u gradu Kaliszu, nije ništa učinio protiv svećenika koji su bili poznati po zlostavljanju djece.

Dokumentarac "Igra skrivača" govori o dvojici braće, žrtvama seksualnog zlostavljanja jednog svećenika koji je imao prešutnu ali evidentnu zaštitu Edwarda Janiaka, danas naslovnog biskupa u Kaliszu.

- Film 'Igra skrivača' koji sam upravo pogledao pokazuje da postojeće norme zaštite djece i mladih u Crkvi nisu bile poštivane, reagirao je nadbiskup Polak u video poruci i zatražio od Svete Stolice putem nuncijature da otvori istragu o nedostatku reakcije koja je bila pravno obvezna.