Slovenija: Samo jedan novozaraženi, rade sve trgovine, kreće i turizam

U Sloveniji je u zadnja 24 sata otkriven samo jedan novi slučaj infekcije Covidom-19, a slovenska vlada zbog povoljne epidemiološke situacije nastavlja od ponedjeljka s popuštanjem mjera te se omogućava rad svih trgovina, a dijelom i otvaranje turizma.

Do sada je, nakon skoro 70 tisuća testiranja, otkriveno 1466 slučajeva zaraze, a s novim smrtnim slučajem u zadnja 24 sata ukupan broj preminulih među zaraženima iznosi 104, objavljeno je.

Trenutno je hospitaliziranih 26 oboljelih od Covida-19, od čega pet na odjelima intenzivne njege. Broj hospitaliziranih je već duže vrijeme u padu, a 273 pacijenata je do sada ukupno otpušteno iz bolnica nakon oporavka.

Zbog velikog pada novih infekcija vlada Janeza Janše u petak je tehnički  "opozvala" prije više od dva mjeseca proglašenu epidemiju, ali epidemija u medicinskom smislu ostaje. Jednako tako ostaju i mjere zaštite kako bi se spriječili novi slučajevi zaraze, poput održavanja fizičke distance, zabrane održavanja velikih javnih okupljanja, održavanja higijene ruku i kašlja, te obveze nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima.

U okviru daljnje relaksacije dosadašnjih mjera u ponedjeljak se u Sloveniji ponovo pokreće obrazovni proces "uživo", u manjim skupinama za neke razrede osnovnih i srednjih škola, ponovo je dopušten rad svih trgovina, a stvaraju se i uvjeti za otvaranje turizma, pri čemu država priprema i poticajne mjere.

Svi trgovački prostori, pa i oni u trgovačkim centrima, mogu raditi od ponedjeljka, po prvi put nakon 16. ožujka. No,  trgovci upozoravaju da su u dva mjeseca restrikcija doživjeli gubitke koje će teško nadoknaditi.

Prema procjeni slovenske Trgovačke komore,  trgovina će na kraju godine zabilježiti za 7 milijardi eura manji promet od očekivanog, što je pad od oko 20 posto, a boje se da bi padu prometa mogla doprinijeti i odluka vlade da trgovine nedjeljom ostaju zatvorene i nakon službenog kraja epidemije.

Od ponedjeljka je ponovo dopušteno otvaranje manjih turističkih smještajnih objekata s manje od 30 postelja, ali će gubici u turizmu zbog koronakrize biti veći nego u trgovini jer se očekuje 70-postotni pad u odnosu na ranije procjene i očekivanja.

Među epidemiološkim mjerama za rad u turizmu spada i prilagođen doček gostiju kojima se moraju ponuditi i zaštitne maske, osigurati na raspolaganju dezinfekcijska sredstva, a u istoj sobi mogu biti smješteni samo gosti koji pripadaju istom domaćinstvu. Osim toga, čišćenje i dezinfekcija soba trebaju biti temeljitiji nego inače, neke su od preporuka.

Najinteresantnija emitivna tržišta za Sloveniju, a riječ je o Italiji, Austriji i Njemačkoj, odakle obično dolazi najviše gostiju, i dalje međutim ostaju zatvorena zbog ograničenja na granicama. Tako primjerice Austrija za Sloveniju još nije relaksirala mjere na granici koje je s početkom mjeseca olakšala za Njemačku, Slovačku i Češku.

Premijer Janez Janša najavio je da će i s Austrijom nastojati postići bilateralni dogovor o popuštanju mjera granične kontrole, kakav je ovih dana postignut s Hrvatskom.
Kako bi pomogla turističkom sektoru, Janšina  vlada je najavila da će u okviru novog zakonskog paketa pomoći gospodarstvu i građanima uvesti turističke "vaučere" u vrijednosti 200 eura po osobi. Takve bi vaučere dobili svi zaposleni, a mogli bi se koristiti samo u Sloveniji.

Riječ je o samo jednoj od mjera nove financijske pomoći u zakonskom paketu vrijednom jednu milijardu eura, o čemu bi parlament vrlo brzo trebao odlučivati jer se važenje sadašnjih dvaju paketa pomoći završava s krajem svibnja.

Slovenci se manje plaše virusa ali misle da nije kraj opasnosti

Veliki broj Slovenaca smatra da je slovenska vlada trebala još pričekati s proglašenjem kraja epidemije Covida-19, ali se strah od širenja virusa među populacijom ustrajno smanjuje, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavila Slovenska televizija.

U anketi je 38 posto ispitanika ocijenilo da je s objavom kraja epidemije trebalo još malo pričekati, 27 posto ih smatra da je dobro što se Slovenija među prvima odlučila na taj potez te da su s njime zadovoljni, dok se ostali nisu opredijelili o tom pitanju ili su izjavili da im je svejedno.

Unatoč različitim ocjenama vladine odluke da proglasi kraj epidemije, ali zadrži dosadašnje epidemiološke mjere, te ankete pokazuj da strah od koronavirusa u Sloveniji sa sve boljom epidemiološkom situacijom naglo pada.

Da su vrlo zabrinuti zbog opasnosti koju nosi novi koronavirus sredinom ožujka izjavljivalo je 61 posto ispitanika,  mjesec dana kasnije manje od 50 posto, a sada ih je samo nešto više od trećine, pokazalo je ispitivanje slovenske javnosti u tim anketama.