Nova zemlja bez grama pesticida

Pandemija izazvana koronavirusom obnovila je rasprave o važnosti poljoprivrede. Kada se zatvore granice, vlastita proizvodnja nema alternative. Tom se sektoru okreću stanovnici u zaleđu Benkovca. Sve je više obrađenih polja i uzgojene stoke.

Gredice pune krumpira, kapule, luka i to usred Bukovice. Željko Kamber Rico ima dosta zemlje, no nikad nije više orao do ovoga proljeća. Ore se i krči i tamo gdje se nije nikad prije. Desetljećima zapuštene površine pretvaraju se u golemu prednost. Zemlja je ovo bez grama pesticida, takav je i novoiskrčeni hektar Ane Grgas.

Zbog pandemije i zatvorenih restorana Milanu Graovcu ostalo je više od 120 komada neprodane janjadi. Ne predaje se. Shvatio je vrijednost zemlje i njezinu moć, kada sve drugo stane. Povećao je uzgoj stoke, uzorao svaki obradivi komad vlastite zemlje. U zakup uzeo još 40 hektara pašnjaka. Sve ogradio električnim pastirom, a uspije li vuk do stada tu je pas Aga kao posljednji stup obrane.

Zahvaljujući volji i ogromnom trudu raste tako žito usred krša. Željko, Ana i Milan proizvest će više no što im treba pa se raduju prodaji i dobroj ekonomskoj računici. Ovakva slika svakako veseli i raduje ali neka ne zavara. Jer još mnogo je više onih koji ne shvaćaju vrijednost zemlje pa je tako više od 80 posto Ravnih Kotara i dalje u drači i korovu.