Kako će proći hotelijeri i privatni iznajmljivači?

Kako teku pripreme za turističku sezonu? Hoće li Hrvatska uspjeti barem nešto zaraditi ovoga ljeta, a nakon pandemije koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet te poglavito turističke zemlje poput Hrvatske, Španjolske, Portugala, Italije ili Grčke?

U emisiji "Zajedno za zdravlje" gostovali su direktor Stručne službe Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske Bernard Zenzerović te vlasnica kuće za odmor u Negričanima,Jelena Ivković.

Veliki hotelijeri, prema najavama, otvorit će ovoga ljeta jedan do dva hotela, a ostali će ostati zatvoreni.

- Sve je to pitanje potražnje. Moramo imati stabilnu epidemiološku situaciju, a tu je i pitanje granica. Vidimo da su  tržišta s kojih dolaze naše gosti stabilna. Što se tiče granica, očekujemo da će se u narednim tjednima situacija promijeniti, a signali izvana ulijevaju umjereni optimizam. U Njemačkoj je anketa pokazala da 2/3 želi otići na godišnji kada se stvore uvjeti,  a 90% onih koji imaju rezervaciju, kažu da će je i realizirati, ističe Zenzerović.

Dodaje da je Hrvatska na početku relaksacije mjere, a ako situacija bude pod kontrolom, doći će i do daljnje relaksacije.

- Hotelijeri su našli dobar balans između očuvanja zdravlja, da se gosti u njemu osjećaju dobro i da imaju pozitivne emocije, dodaje.

Zenzerović dodaje da novi nameti ne dolaze u obzir s obzirom na to da je trebalo investirati zbog mjera koje su uvedene zbog koronavirusa.

- Ionako je teška postojeća situacija, dodaje.

Kakva je situacija s privatnim iznajmljivačima?

- Nama su otkazani šesti i sedmi mjesec, a za sada stoji osmi, ako se i to ne otkaže, ističe Ivković govoreći o izgledima za iznajmljivače.

Ivković dodaje da je problem što su granice o njenom mišljenju kasno otvorene, a isto tako da postoji i strah kod ljudi.

- Tri mjeseca se govorilo "nemojte se grupirati" itd., a mislim da će profitirati eventualno manje kuće gdje će primjerice biti neka obitelj, i to je to - kaže.

Tvrdi također da ona ne gleda na goste vezano uz njihovu nacionalnost, ali da je primijetila da dosta iznajmljivača baš i ne bi primalo Talijane zbog situacije u toj zemlji s koronavirusom.

Hotelijerstvo i turizam neće se oporaviti do idućega ljeta, ističe Zenzerović.

- Tek tada možemo očekivati brojke "blizu volumena" onoga na što smo navikli.

Manji hoteli su se odlučili na otvaranje, a veći hoteli zahtijevaju i više radne snage, opreme:

- Puno će ovisiti o granicama te o potražnji. Ako će potražnja rasti imat ćemo i više otvorenih objekata.

Postavlja se i pitanje zračnog prijevoza. Primjerice Dubrovnik ovisi o kruzerima i avionima.

- Destinacije koje su bliže i do kojih se može doći autom, svakako su u prednosti, no sigurno je da će dio putnika dolaziti i putem zrakoplova.

Razmišlja se o uvođenju vaučera i to uvođenje modela koji imaju direktni konkurenti Grčka, Italija i Francuska.

- Nama je prihvatljivo da ide i model bez državnog jamstva, a ono što je bitno reći, radi se o 220 milijuna avansa. U ovoj situaciji povlačenje tih iznosa bio bi zaista veliki udarac, dodaje Bernard Zenzerović.

Cappelli za HRT: Država neće jamčiti za povrat novca od vaučera

Što se tiče privatnih iznajmljivača, Ivković ističe da oni osobno cijene neće smanjivati, ali da neki manji iznajmljivači hoće.

- Kada bismo smanjili cijene, onda bi radili samo za pokrivanje troškova. U tom nam je slučaju bolje ne raditi, zaključuje.