Postupna normalizacija života

Europske zemlje nastavljaju ublažavati restriktivne mjere uvedene zbog pandemije izazvane koronavirusom, pa se tako u Poljskoj, Njemačkoj, Danskoj ali i Italiji otvaraju kafići, restorani, hoteli. U nekim zemljama nastavu u učionicama polaze i učenici viših razreda osnovne škole.

Korak bliže prema povratku normalnom životu u Italiji. Prvi put nakon 10 tjedana karantene u cijeloj se zemlji otvaraju sve trgovine, barovi, restorani, frizerski saloni i druge uslužne djelatnosti. Kao europsko žarište zaraze koronavirusom Italija je bila prva europska država koja je svojem stanovništvu propisala stroge mjere zaštite kojima je pokušala zaustaviti bolest koja je u Italiji odnijela gotovo 32 tisuće života. 

- Bili smo stalno otvoreni za prodaju cigareta, a danas pokušavamo ponovo otvoriti cijeli bar u nadi da će doći uobičajeni gosti. Problem je to, jer navikli smo na mnogo turista, tako da je u ovom trenutku to samo lagano ponovno otvaranje. Mislim da će nam nedostajati turizam, kaže Angelo Trampa,  vlasnik bara u Rimu.

Sva ograničenja putovanja u Italiji ukidaju se 3. lipnja - što bi trebala biti glavna prekretnica na putu zemlje do oporavka. Vlada premijera Giuseppea Contea nada se da će tako dijelom spasiti turističku sezonu.

Dva tjedna kasnije od ostatka zemlje, otvoreni su restorani i u glavnom gradu Mađarske - Budimpešti. Od danas rade i sve trgovine i uslužne djelatnosti.

- Srećom, postoji interes naših redovnih gostiju. Već imamo nekoliko rezervacija, ali ne mogu reći da nastavljamo tempom  koji smo imali prije zatvaranja, kaže Tibor Cecei, vlasnik restorana u Budimpešti.

Naglašavajući kako Sjedinjene Države imaju značajno veći broj testova za koronavirus od ostalih svjetskih zemalja, guverner New Yorka Andrew Cuomo sam je, testirajući se uživo pred TV kamerama, pozvao Amerikance da mu se pridruže.

- Nema ničega što bi vas trebalo zastrašiti tijekom ovoga testiranja. Sve je brzo i lako, poručio je pritom.

U Ženevi je počela vjerojatno najvažnija godišnja skupština u 72-ogodišnjoj povijesti Svjetske zdravstvene organizacije, svakako prva virtualna. Trebala bi završiti usvajanjem jedinstvenog odgovora na krizu izazvanu Covidom-19 od kojeg je u svijetu oboljelo 4 i pol milijuna ljudi, umrlo ih je više od 300 tisuća.

No, on je ugrožen napetostima između Kine i SAD-a. Bijela kuća Peking optužuje za skrivanje izbijanja epidemije Covida-19, a Svjetsku zdravstvenu organizaciju za pogodovanje Kini, zbog čega im je američki predsjednik ukinuo financiranje.