Elizejska palača: Macron i Merkel za zajednički europski odgovor na Covid

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron predstavit će zajedničku inicijativu kao europski odgovor na Covid-19 kasnije u ponedjeljak, najavljeno je iz Elizejske palače.

- Sve o koronavirusu

Elizejska palača nije dala nikakve dodatne detalje o prirodi inicijative, no Francuska i Njemačka dosad su imale potpuno različite poglede na potencijalni europski plan oporavka nakon pandemije koronavirusa.

Francuska, Španjolska i Italija zagovaraju veliki fond koji će omogućavati bespovratna sredstva i zajmove za ponovno pokretanje ekonomije zemalja u Uniji koje su najpogođenije virusom - s time da su Italija i Španjolska zemlje koje su najgore prošle. Njemačka i Nizozemska izrazile su najviše sumnji.

Merkel i Macron razgovarat će putem videokonferencije u 15:30 sati dok će u 17:00 održati zajedničku konferenciju za medije, rečeno je iz Elizejske palače.

Europska komisija će u srijedu predstaviti paket mjera za oporavak koji će se sastojati od dva dijela - višegodišnjeg proračuna i instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen je u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta prošli tjedan iznijela glavne elemente novog revidiranog prijedloga višegodišnjeg proračuna i plana za oporavak od koronakrize.

- Ukratko, Instrument za oporavak bit će usmjeren tamo gdje su sredstva najpotrebnija i gdje postoji najveći potencijal. Bit će kratkoročan i usmjeren na prve godine oporavka, uključivat će bespovratnu pomoć i mogućnost da se dio investicijskih sredstava plasira već ove godine, koristeći dokazane financijske modele na temelju nacionalnih garancija, rekla je von der Leyen.