Razgovori o otvaranju granica za pokretanje gospodarstva

Kako se situacija s koronavirusom smiruje, sve se više unutar Europske unije razgovara o otvaranju granica i pokretanju gospodarstva, posebno turizma. U Hrvatsku su turisti, doduše na kapaljku, počeli stizati, a više ih se očekuje od sljedećeg mjeseca.

Posebno zanimljive riječi za našu zemlju izrekao je njemački ministar vanjskih poslova, koji je 15.-ti lipnja spomenuo kao krajnji datum do kojeg bi se trebale ukinuti zabrane putovanja.

Ovo je prva ovogodišnja igra na plaži za češke mališane čiji su roditelji odlučili iz Olomouca potegnuti do makarske rivijere.

- Do sada nije smješten nitko osim nas, ali drugi ljudi, naši znanci, stići će početkom lipnja, kaže Ivo Heger, turist.

U Maloj Dubi su stalni gosti. Vozili su uobičajenom rutom.

- Na granici sam pokazao svoju e-poštu, telefonski broj i e-poruku moje stanodavke koju su policajci nazvali. Ona je rekla 'Da, ovdje imaju rezervaciju, danas ih očekujemo.' - Pa su nas pustili, objašnjava Heger.

O otvaranju granica razgovarali su i ministri vanjskih poslova Unije. Zalažu se za postupan pristup.

- Svakako da nam je u interesu imati turiste, opet ispuniti, popuniti hotele, ali opet treba vidjeti na koji način ćemo to moći učiniti, ističe Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova.

Sastanak je inicirao njemački ministar Heiko Maas koji želi pokrenuti promet ljudi i robe najkasnije do polovice lipnja.

- 15. lipnja nije datum početka godišnjeg odmora već dan do kojeg bismo trebali odlučiti o ukidanju globalne zabrane putovanja, kaže Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova.

A sezona nije prava ako nema Nijemaca, naših najvjernijih gostiju.

- Ja vjerujem da će Nijemci neovisno o poticajima koje Njemačka država daje svojim građanima da ostaju doma, da će Nijemci doći hrvatski dio Jadrana i ove godine biti najbrojniji gosti, smatra Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Unija želi građanima omogućiti sigurno putovanje do odredišta i natrag, za što treba mnogo koordinacije među državama. Detalje postupnog otvaranja granica trebali bismo znati za dva tjedna.