Plenković i Pompeo: o borbi protiv pandemije i bilateralnoj suradnji

Hrvatski premijer Andrej Plenković i američki državni tajnik Mike Pompeo razgovarali su danas telefonski o borbi protiv pandemije Covida-19 te o bilateralnoj suradnji Hrvatske i SAD-a, priopćeno je iz Vlade. O ovome razgovoru izvijestio je i američki State Department.

U razgovoru, koji je inicirao državni tajnik Pompeo, razmijenjena su mišljenja i najnoviji podaci o situaciji s pandemijom koronavirusa. Kao prioritet naglašen je pronalazak cjepiva i lijeka. Hrvatski premijer izrazio je sućut državnom tajniku Pompeu zbog velikog broja žrtava pandemije Covida-19 u SAD-u, izrazivši nadu u oporavak zaraženih. Državni tajnik Pompeo čestitao je Plenkoviću na dosadašnjem tijeku hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, priopćila je Vlada RH. 

I State Department navodi da su državni tajnik Pompeo i premijer Plenković razgovarali o važnosti prekooceanske suradnje u borbi protiv COVID-19 i načinima za jačanje uske bilateralne obrambene suradnje. Državni je tajnik čestitao Hrvatskoj na učinkovitom predsjedanju Vijećem EU, osobito fokusiranju na integraciji zapadnog Balkana u EU, navodi se u priopćenju glasnogovornice američkog Državnog tajništva, Morgan Ortagus.

Vlada RH ističe da su razmijenjena mišljenja i o situaciji u Bosni i Hercegovini. Premijer je naglasio kako hrvatski narod u BiH podržava proces euroatlantskih integracija BiH. Posebno je podcrtao da Hrvatska podržava sve reformske procese koji podrazumijevaju jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Razgovaralo se i o uključenju Hrvatske u program izuzeća od viza, te potpisivanju ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Prvi čovjek američke diplomacije vodi krug razgovora s europskim saveznicima o globalnim izazovima i borbi protiv COVID-a 19, doznaje se iz diplomatskih izvora.