Trut: Zadovoljni smo ponašanjem građana u kriznoj situaciji

S obzirom na sve bolju epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, jučer je na 95. konferenciji za novinare Nacionalnog kriznog stožera zaključeno da se konferencija više neće održavati svakoga dana, nego prema potrebi.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o daljnjem ublažavanju mjera govorio je Damir Trut, zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Dopušteni posjeti domovima za starije i nemoćne, evo i pravila
Procedura za ulazak u Hrvatsku i izlazak iz nje

Rekao je da stožer i dalje funkcionira, i onaj na državnoj razini i 576 stožera civilne zaštite na lokalnoj razini.

- U Republici Hrvatskoj bilo je 50 karantena, a sada smo ih sveli na 6 i mjera od 14 dana izolacije ukinuta je. Jedino postoji mjera samoizolacije za osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima, rekao je Trut.

Naglasio je da je situacija na otoku Braču dobra. Od 400 testiranih osoba, zaraženih je 40.

- Jučer je testirano 150 osoba i danas se očekuju rezultati. S mjerom zabrane kretanja situaciju ćemo dovesti u normalu, rekao je.

Kad je riječ o putovanjima, rekao je da je najsigurnije putovati svojim vozilom, a u prijevoznim sredstvima gdje ima mnogo ljudi treba poštovati donesene mjere.

- Moramo paziti na razmak, što manje dirati oko sebe, dezinficirati i prati ruke nakon prijevoza. I sredstva javnog prijevoza trebaju se dezinficirati po uputama HZJZ-a, rekao je Trut.

Što se tiče okupljanja, ostaje mjera da se ne može okupljati više od 40 osoba na jednom prostoru i one trebaju održavati propisanu distancu.

- Granice su djelomično otvorene. Što se tiče Hrvatske, ulazak i izlazak je slobodan za građane koji idu na liječenje, policijske i zdravstvene službenike, ljude koji imaju poslovni interes. Kada se izlazi iz zemlje, mora se najaviti na mail adresu granične policije, ali to vrijedi samo za one koji imaju posebne interese, ali ne i one koje sam naveo, istaknuo je te dodao kako je to potrebno učiniti da ne bi bilo previše čekanja na granici.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo s Ministarstvom obrazovanja napravio je protokole ponašanja i za škole pa ako se svi budu držali uputa, djeca su apsolutno sigurna.

- Za domove umirovljenika također su dane preporuke. Željeli smo da i oni nakon dva i pol mjeseca mogu vidjeti svoje obitelji, ali na poseban način kako bi ostali sigurni, rekao je.

Naglasio je da je zadovoljan ponašanjem građana u ovoj izvanrednoj situaciji te kako mjere koje su bile donesene nisu bile represivne, nego su osiguravale zaštitu svih nas, što je u konačnici donijelo i rezultate.