Vedriš: Hrvatska mora stvoriti novu vrijednost od koje ćemo živjeti

Prije gotovo 29 godina, održan je referendum o neovisnosti Hrvatske na kojem su se građani odlučili za samostalnost. Time je ubrzan proces raspada Jugoslavije. Hrvati su tada bili na prekretnici političkih, društvenih i ekonomskih odnosa.

O tome jesmo li danas, prije ovih parlamentarnih izbora, opet na prekretnici, govorio je u emisiji Zajedno za zdravlje, Mladen Vedriš, ekonomski stručnjak.

Rekao je kako je rezultat tadašnjeg referenduma, koji je bio 94 posto za neovisnost Hrvatske, bio oduševljavajući za sve one koji su htjeli promjene.

- Očekivali smo da nakon referenduma sve može završiti na razuman i civiliziran način. No, uslijedila je velikosrpska agresija i rat, koji je na kraju završio s hrvatskom samostalnošću, naglasio je Vedriš.

Istaknuo je kako je sve to s jedne strane bilo pitanje nacionalnog osjećaja, da konačno hrvati mogu imati svoju državu, a s druge strane to je bilo pitanje demokracije.

Vedriš je rekao kako i danas prosječni hrvati, pred nove parlamentarne izbore, vjeruje u bolje sutra.

- Mi smo neusporedivo zrelije društvo nego prije 30 godina. Iza nas je 30 godina samostalnosti, parlamentarnog demokratskog života sa svojim usponima i padovima, naglasio je i dodao kako Hrvatska i danas živi u dramatičnom i problematičnom svijetu u kojem mora pronaći svoje mjesto koje će biti ugodno i primjereno za življenje svakog njenog građana. To su novi izazovi.

Na pitanje da li hrvati danas manje nego nekada vjeruju u bolje sutra, Vedriš je odgovorio kako je pitanje tko može promijeniti za bolje sutra.

- Na parlamentarnim izborima dajete glas stranci s punim uvjerenjem da će napraviti ono što je obećala, rekao je.

Vedriš je rekao kako će razdoblje koje nas očekuje zahtijevati izuzetno puno znanja, dobre organizacije, najkvalitetnije ljude koji mogu odgovoriti, kao što je bio slučaj kod koronavirusa.

- Postojeće stranke moraju doći do praga da ovu inerciju i nespremnost za promjene moraju savladati, rekao je.

- Hrvatska je prije 30 godina bila među 3 potencijalno najprosperitetnije nacije nove Europe. Pet godina rata smjestilo nas je u sredinu tablice, a nakon ulaska u EU mi smo među 3 zadnje. Pitam se je li moguće tako nastaviti, naglasio je Vedriš.

Istaknuo je kako trebaju uslijediti reforme koje će omogućiti turizmu da bude jak, ali nikako da bude dominantna grana gospodarstva.

- Nećemo postati jači zahtjevom niti političkim deklaracijama. Postat ćemo jači ako postanemo uredna zemlja u koju se isplati investirati u kojoj zapošljavamo i stvaramo novu vrijednost, rekao je.

Naglasio je kako se ne treba čuditi što smo na mjestu prosperiteta gdje jesmo, zato što kako kaže, umjesto da smo razvili i modernizirali gospodarske nukleuse koje smo imali mi smo ih zaključali.

- Najviše smo grešaka napravili u lošem i neadekvatnom vođenju ekonomske politike, a cijena zbog toga je plaćena. Dvije stranke koje su bile na vlasti, koje su različite po tipu ideoloških predznaka, ali po tipu ekonomske politike orijentiranom na uvoz, tu su bile iste, zaključio je Vedriš.

Naglasio je kako se zavaravamo time da su neke stvari na dugi rok pa ih ne trebamo sada početi raditi.

- Činimo danas maksimalno, ali kupujmo vrijeme da učinimo ozbiljne stvari koje će nas sutra učiniti drugačijima, rekao je i dodao kako je upravo to umijeće vođenja politike.

Vedriš je naglasio da tko god da dobije ove izbore, mora se suočiti sa svim deficitima proteklog razdoblja.

- Hrvatska ne može stati na noge tiskanjem novca ni dugovima. Hrvatska će morati vratiti dugove i stvoriti novu vrijednost od koje ćemo živjeti, naglasio je Mladen Vedriš.