Ukida se mostarina za Krčki most

Vlada će vjerojatno ovaj tjedan donijeti odluku o spajanju Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), a naplata mostarine na Krčkom mostu mogla bi biti ukinuta 15. lipnja, izjavio je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, novinarima u Rijeci.

- To je nastavak restrukturiranja cestovnog sektora, jer smo na početku mandata, nakon što smo odustali od monetizacije i prodaje autocesta, krenuli u restrukturiranje toga sektora. To znači da smo donijeli niz mjera, a jedna od njih je spajanje tih dviju tvrtki, koje nije bilo moguće odmah napraviti, budući da postoje međunarodni kreditori, kazao je i dodao da je ukupni dug za cijeli cestarski sektor oko pet milijarda eura.

Istaknuo je da su se neki kreditori opirali tom spajanju te napominje da su pregovori dugo trajali. Navodi da će, nakon što su se stekli uvjeti, uz pomoć Ministarstva financija, biti donijeta odluka o spajanju HAC-a i ARZ-a.

- To znači jedna uprava, jedna javna nabava i racionalizacija poslovanja, kazao je. Dodaje kako će se u sklopu tog spajanja, budući da se o tome i ranije raspravljalo, naći načina da se ukine mostarina na Krčkom mostu.

- Tu odluku nismo mogli jednostrano donijeti, jer je to u strukturi prihoda Autoceste Rijeka-Zagreb, koja je samostalna tvrtka, 50 do 60 milijuna kuna godišnje. Stoga smo našli način da spajanjem i racionalizacijom troškova stvorimo prostor da možemo donijetu takvu odluku, istaknuo je.

Butković je rekao kako je država izdvajala oko 27 milijuna kuna godišnje za sve fizičke i pravne osobe koje žive na otoku Krku te na Cresu, Lošinju i Rabu, koji su trajektom povezani s Krkom, a koje ne plaćaju mostarinu. Sada mostarinu neće plaćati ni druge osobe, rekao je. Na upit kada će mostarina točno biti ukinuta, Butković odgovara kako to ovisi o spajanju tvrtki odnosno prestajanju koncesije Autocesti Rijeka-Zagreb, ali kako "može reći i misli da to ide od 15. lipnja".

Poručio je i kako to nije povezano s parlamentarnim izborima. Kaže da ga stalno pitaju je li otvaranje radova na 5c koridoru pred izbore, ukida li se mostarina pred izbore, je li otvaranje radova na kontejnerskom terminalu Brajdica pred izbore... Vlada funkcionira i donosi odluke, kao i sve četiri godine, rekao je Butković, ponavljajući kako se "tu ne radi ništa smišljeno pred izbore".

Komentirajući podatke kako je iznos naplaćene cestarine na autocestama u Hrvatskoj trenutno za 31% niži u odnosu na isto lanjsko razdoblje te hoće li to prouzročiti nove probleme HAC-u, koji se tek počeo izvlačiti iz financijskih problema, Butković je rekao kako vjeruje da će sve biti u redu.

- HAC je u tri godine imao ljetno povećanje cestarine, kojega ove godine, zbog korone i drugoga, neće biti. Imali su dobre prihode, uspjeli smo u restrukturiranju refinancirati veći dio duga, uz povoljniju kamatnu stopu, a puno nam je pomogao investicijski rejting Hrvatske. Promet je najugroženiji od svih grana, zajedno uz turizam, ali HAC se, prema tjednim izvještajima, polako vraća na dobre iznose što se tiče naplate cestarine, tako da vjerujem da će sve biti u redu, poručio je ministar mora, prometa i infrastrukture.

U PGS-u oduševljeni najavom

U Primorsko-goranskom savezu (PGS), stranci koja se već više godina zalaže za ukidanje naplate mostarine za Krčki most, oduševljeni su najavama da će mostarina ipak biti ukinuta.

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić je Hini izjavio kako ta odluka za otočane puno znači, a plod je i dugogodišnje aktivnosti PGS-a koji je, uz političke aktivnosti prema Vladi, saborskim odborima i drugima, uporno vodio upravne postupke i podizao ustavne tužbe.

Napomenuo je da je Krčki most jedini most u Hrvatskoj koji je bio pod naplatom, pa odluka o ukidanju mostarine znači puno i za građane Primorsko-goranske županije, kao i za sve ostale. Istaknuo je kako je značajno i što se mostarina ukida u doba pandemije koronavirusa, kao dodatni poticaj za građane.