Problemi građevinske tvrtke zbog zabrane radova u sezoni

Tvrtka iz Kalinovca nadomak Đurđevcu, koja se bavi poslovima vezanima uz građevinski sektor, jedan je od malobrojnih pozitivnih primjera stranog ulaganja u tom kraju. Koronakrizu su preživjeli bez otpuštanja radnika i većih gubitaka. Sada su se našli pred novim problemima koji se odnose na njihovu tvornicu u zadarskom zaleđu. Ne ukine li se zabrana izvođenja radova u sezoni na priobalju, teško će preživjeti.

Mario Matkov
glazbenik je kojega podravska publika dobro poznaje. Kada ne prebire po žicama radi na stroju za proizvode namijenjene građevinarstvu. Na pitanje je li se što promijenilo, kazao je da je sada obavezna dezinfekcija ruku, a sve ostalo je i dalje isto.

Proizvodnja je nakratko stala kako bi se obavio godišnji remont, koji se baš poklopio s koronakrizom. Tvrtka austrijsko-njemačkih partnera koja proizvodi žbuke, fasade i druge proizvode u građevinarstvu dio je radnika poslala da rade od kuće. Radnici u proizvodnji, pak, radili su u smjenama.

Željko Pecak, direktor tvornice, rekao je da je remont završen, a da su za vrijeme koronakrize ipak radili. Radnicima su redovito isplaćivali plaće. Pomoć od države ni za jednog od 60 zaposlenika nisu tražili. No taman kad su mislili da su krizu bezbolno preživjeli, pred vratima im je nova briga - zabrana da se tijekom ljetnih mjeseci gradi u priobalju. Za njihov pogon u Zapužanama to bi moglo značiti katastrofu.

- Apeliram na jedinice loklane samouprave da tamo gdje je to moguće, dozvole gradnju, rekao je Pecak.

Zabrana obavljanja unutarnjih i vanjskih građevinskih radova bila bi udar ne samo na proizvođače već i na izvođače radova, poručuju iz Đurđevca.