Podaja ribe u Hrvatskoj ribarima 'preskupa'

Djelatnosti povezane s morem uglavnom su pogođene pandemijom koronavirusa. Tako je i s ribarskim sektorom kojem se znatno smanjilo ribolovni napor kod svih vrsta profesionalnog ribolova.

Dok broje dane do ponovnog izlaska na more, nakon svibanjskog lovostaja ribari plivaričari podvlače crtu pod poslovanje od veljače do svibnja. Daleko su rezultati ispod od dosad uobičajenih za ovo doba godine. Velike količine srdele, posebice inčuna izvozili su na tržišta Italije, Slovenije i Španjolske. S pojavom pandemije Covida 19, izvoz je stao.

- Nekih 40-50 posto tog ulova išlo je na strano tržište. Granice su zatvorene, do kad ne znam. Sad plasiramo sve na domaće tržište, u naše tvornice za preradu ribe. To je jedino rješenje u uvjetima kada se mora držati glavu iznad vode. Prodajom ribe tvornicama konzervi može se osigurati tek neophodna likvidnost, kaže Damir Ugač, vlasnik plivarice Adria.

- Može se, samo su svjetske cijene konzervi dosta niske i cijena  od 2,5 do 3 kune po kilogramu ne može podmirti pozitivno poslovanje, tvrdi profesionalni ribar Tone Rudan.

Mjere u suzbijanju širenja korona virusa pogodile su i koćare. Njihovi ulovi još teže nalaze tržište. Profesionalni ribar Rome Mikičić kaže kako je od 15 do 29 posto njihovog ulova išlo restoranima ili trgovačkim centrima. Škampi i muzgavci išli su za Italiju.

Ugostiteljske objekte Covid 19 je zatvorio, a oni su jedino sigurno mjesto plasmana škampa. Škamapari su ribolovni napor znatno smanjili i čekaju bolje dane, kaže Vjekoslav Galović. Na more idu jedan do dva puta tjedno, a ono što ulove, prodaju na kućnom pragu.

Za ublažavanje teškoća u ribarskom sektoru Vlada je donjela mjere pomoći u svrhu očuvanja radnih mjesta i isplate plaća za 3 i 4 mjesec i ribari ih koriste. Oslobođeni su i dijela troškova priveza brodva. Posljedice pandemije na poslovnje ribarima je spremna kompenzirati i Europa. Mjere Europe su dobre, ali spore, smatraju ribari.

Broj odobrenih štandova na ribarnicama polako se povećava pa je sve veći prostor plasmana ulova. Treba ići na more i treba sačuvati radna mjesta. Treba se snalaziti u novim okolnostima i ribari se snalaze. Dostavnim vozilima idu od kuće do kuće, a ribu prodaju putem interneta.

- Ribe ima, tih plavica. Jučer sam bacio tri mreže koje imaju od 40 do 120 metara i bile su pune plavica. Došao je čovjek  iz Pule i dao sam mu sve to za 200 kuna, kaže mali ribar Nadan Rosović.

Većina ribarskih alata u mirovanju je. Popuštanje mjera postupno će oživjeti i potražnju za ribom, nadaju se ribari i dodaju - "Samo nek' bude zdravlja".