HUB: Mjere za pomoć turističkom sektoru

Hrvatska udruga banaka predstavila je svoje mjere za pomoć turističkom sektoru na sastanku s predstavnicima turističkih udruga.

Najvažnija je da će banke građanima i poduzetnicima koji obavljaju turističku djelatnost ili je njihovo poslovanje povezano s turizmom omogućiti odgodu plaćanja svih kreditnih obveza u trajanju do 12 mjeseci. Ovisno o njihovim mogućnostima i potrebama klijenata, kamate se mogu podmirivati tijekom moratorija ili se krajnji rok kredita može produljiti.

- Banke su tijekom ove krize dokazale da su spremne podržati gospodarstvo Hrvatske te provoditi gospodarske mjere u skladu s najboljim praksama u Europi. Održali smo sastanak s predstavnicima turističkog sektora kako bismo bili u mogućnosti saslušati sve prijedloge te predstaviti programe koje banke specifično provode za sektore i građane koji su najviše pogođeni epidemijom, kazao je Zdenko Adrović, direktor Hrvatske udruge banaka.

Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, rekao je da je "ohrabrujuća vijest za sve male i obiteljske hotelijere odluka banaka u vezi reprograma dugoročnih kredita s moratorijem otplate glavnice do 30.6.2021. svim turističkim tvrtkama".

- Mali hotelijeri nemaju vlastitih rezervi kojim bi pokrili pad prometa i velike gubitke u 2020. godini i sve do ljeta 2021. godine, kada očekujemo ozbiljniji povratak turista. Stoga je ovakva odluka banaka od presudne važnosti za opstanak malih hotela koji su osim sredstava banaka uložili i velika osobna odnosno obiteljska  sredstva i imovinu, dodaje Klarić.