"Hrvatska među najpoželjnijim mediteranskim zemljama za odmor"

Približava se kraj svibnja, a neizvjesnost zbog turističke sezone sve je veća. I dok u ovoj nezahvalnoj situaciji Hrvatsku u europskim medijima izdvajaju kao tzv. koronafree odredište, naša je zemlja za sada samo sa Slovenijom sklopila poseban sporazum za otvaranje za turiste.

- Mjerama nacionalnog Stožera civilne zaštite i svega onoga što je Vlada radila u kontekstu spašavanja radnih mjesta i pomaganja oko likvidnosti pokazali smo da se možemo nositi i s takvim izazovima i u tom smislu je Hrvatska označena kao jedna od zemalja koje su najbolje odgovorile na taj izazov. Osim toga, kroz promotivne aktivnosti i u ovih nekoliko mjeseci zadržali smo vidljivost na stranom turističkom tržištu i to nas je dovelo da smo u ovom trenutku jedna od najpoželjnijih mediteranskih zemalja za provođenje godišnjeg odmora, rekao je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić u emisiji Zajedno za zdravlje.
Istaknuo je kako je turistička zajednica za vrijeme pandemije prilagođavala kampanje i komunikaciju prema tržištima, a prije svega se to odnosi na strana tržišta.

- Imali smo na društvenim mrežama nekoliko koncepata kampanja koje smo mijenjali proteklih tjedana, a u ovom trenutku imamo još dva nova koncepta koja ćemo pustiti u život u onom trenutku kada se steknu uvjeti,  rekao je i dodao kako se to odnosi na dva pravca. Jedan se odnosi na komunikaciju sa zemljama u okruženju, a drugi na komunikaciju s dalekim tržištima.

Rekao kako vjeruje da će ove kampanje, kao sve do sada, biti uspješne i kako će doprinijeti da Hrvatska i dalje bude pri vrhu kada govorimo o poželjnim destinacijama za ovu turističku godinu.

Na pitanje što podrazumijeva posebno sklopljen ugovor Hrvatske i Slovenije koji se odnosi na otvaranje granica za turiste, Staničić je rekao kako je to dogovor između dviju zemalja da prilikom prelaska granice državljani Slovenije koji ulaze u Hrvatsku ne moraju ići u samoizolaciju uz preporuku da se drže svih mjera koje je propisao naš nacionalni stožer.

- Kada govorimo o ostalim zemljama u tijeku su intenzivni razgovori s Austrijom, Mađarskom, Češkom, Slovačkom i s ostalim zemljama te vjerujem da kako ćemo se primicati glavnoj ljetnoj sezoni da će se dogovori postići kako bi turisti i iz tih zemalja mogli doći u Hrvatsku, ali što je također važno, da se mogu vratiti u svoje zemlje i da ne moraju ići u samoizolaciju, rekao je Staničić.

Naglasio je kako uspostavljanje koridora za turiste znače preporuku za put od mjesta u kojem živi do destinacije u koju odlazi, te preporuku gdje može stati uz pridržavanje epidemioloških mjera.

- To su preporuke vezane uz činjenicu da moramo i dalje biti odgovorni, držati se mjera i preporuke za najbrži i najdostupniji pristup destinaciji, naglasio je.

Rekao je kako daleka tržišta ovise o avionskom prijevozu te da dok se on ne uspostavi teško je očekivati da ćemo imati goste iz dalekih tržišta, ali je važno da se i dalje održi promotivna vidljivost na tim tržištima kako bismo bili prisutni za neko buduće razdoblje kada se za to steknu uvjeti.

Staničić je ukazao na to da Hrvatska ima dva predstavništva Turističke zajednice u SAD-u, od kojih jedno pokriva i tržište Kanade te kako su veoma aktivna.

- Hrvatska tamo jako dobro stoji što se tiče interesa, međutim, sve ovisi o avionskim linijama prema Europi pa tako i Hrvatskoj, naglasio je.

Istaknuo je kako smo proteklog vikenda imali 9 tisuća dolazaka u Hrvatsku i da se turistički promet na neki način pokrenuo, ali to je daleko od nekih brojki iz proteklih godina.

Na pitanje koliko se očekuje domaćih gostiju, Staničić je rekao kako su domaći turisti bili zastupljeni oko 13 posto turističkog prometa u Hrvatskoj. U usporedbi s Italijom i Španjolsko gdje je domaći turizam zastupljen s oko 50 posto, to je malo.

- Turistička zajednica će pokrenuti kampanje u mjesecu lipnju s ciljem poticanja domaćeg turističkog prometa i ne treba se govoriti o spasu sezone s obzirom na domaće turiste, već smatram da treba imati kvalitetan tržišni mix i domaćih i stranih gostiju, naglasio je.