SAD produljio naredbu o protjerivanju ilegalnih imigranata

Administracija Donalda Trumpa u srijedu je na neodređeno vrijeme produljila naredbu koja američkoj graničnoj službi omogućuje protjerivanje ilegalnih imigranata, navodeći kao razlog zabrinutost za javno zdravlje u trenutku kada pandemija još uvijek vlada.

- Sve o koronavirusu

Robert Redfield
, direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), obnovio je prethodnu naredbu koja graničnim službenicima omogućuje da ilegalne imigrante vraća u zemlju porijekla ili zemlju iz koje su došli.

CDC ističe da institucije javnog zdravstva nemaju kapaciteta za nadzor ilegalnih imigranata te da postoji "značajna zabrinutost time hoće li moći učinkovito provoditi mjere samoizolacije ili na drugi način provoditi mjere socijalnog distanciranja".

Kritičari tu odluku osuđuju i tvrde da Trump koristi pandemiju koronavirusa kako bi dalje gurao svoj cilj - suzbijanje imigracije.

- Nemojmo se zavaravati, Trumpov cilj nije zaštititi naše zdravlje već da posije podjelu i promiče svoju političku agendu, kazala je Andrea Flores, direktorica za politiku imigracije u Američkoj uniji za građanske slobode.

U ponedjeljak je 40 stručnjaka za javno zdravstvo u pismu američkoj administraciji osporilo obrazloženje CDC-a. U međuvremenu su se SAD i Kanada dogovorili da za najmanje još mjesec dana produlje odluku o zatvaranju njihove duge zajedničke granice za sva putovanja koja nisu od ključnog značaja.

Većina Kanađana živi u područjima blizu 8891 kilometra duge granice sa SAD-om, a zajednice na obje strane su usko povezane. Granica između SAD-a i Meksika također je zatvorena za sav promet koji nije od ključne važnosti.