Uzgoj autohtonog zagorskog purana

Zagorski puran zaštićena je robna marka u Europskoj uniji od 2016. godine, no rijetki su se poljoprivrednici dosad zaputili u proceduru certificiranja proizvodnje. Ove godine bit će ih 4 u Krapinsko-zagorskoj županiji, koja potiče uzgoj autohtonog zagorskog purana.

Zagorski purani uzgajaju se na slobodnoj ispaši, svaki ima svoj prostor za kljucanje crvića i jačanje mišića. Mario Filipović uzgaja 500 purana, a gradi i vlastitu klaonicu.

- Ne moramo ići okolo i voziti purane u druge klaonice, uštedjet ćemo vremenski, a i novčano ćemo profitirati, rekao je.

OPG Filipović jedno je od 39 obiteljskih gospodarstava koja su ove godine tražila potporu Krapinsko-zagorske županije. Na tržištu će za Božić tako biti gotovo 9.000 purana i purica. Županija će isplatiti 50 kuna po kljunu.

- Dogovorili smo se da ćemo ove godine ići s 50% manjom potporom, ali smo garantirali tri godine potpore pod istim uvjetima, rekao je Željko Kolar, krapinsko-zagorski župan.

Četiri poljoprivrednika ove će sezone imati dokaz da proizvode po specifikaciji za zaštićenog zagorskog purana. Epidemija i ograničavanje kretanja utjecali su i na proizvođače purana.

- Ove godine se definitivno odrazilo, klanja nije bilo za Uskrs, nadamo se da će problem s koronom proći, da će tržište oživjeti i da neće biti problema, rekao je Boris Vrhovski iz Đurmaneca.

Jer prošle su godine prodali sve do zadnje purice.