Borzan sudjeluje u izradi strategije "Od polja do stola"

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan (SDP) imenovana je izvjestiteljicom eurosocijalista u procesu izrade EU strategije "Od polja, do stola", čiji je cilj reforma cjelokupne proizvodnje, prerade, transporta i potrošnje hrane u Europi.

Kako je izvijestio njezin osječki ured navodi se i kako se strategija "Od polja do stola" sastoji od 27 konkretnih zakonskih prijedloga i smjernica, koji će kroz nadolazeće razdoblje doći na usvajanje u Europski parlament. Ističe se kako je Europska komisija danas predstavila prijedlog reforme, koja ima nekoliko glavnih odrednica, a, uz ostalo, radit će se na smanjenju upotrebe kemijskih pesticida, umjetnih gnojiva i antibiotika u proizvodnji hrane, dok će prerada i trgovina biti obuhvaćeni kroz promjene u načinu prijevoza, skladištenja i pakiranja.

- Hrana se na policama trgovina ne pojavi sama od sebe, ona od polja do stola prijeđe veliki put, prođe puno vrijednih ruku. Korona kriza je pokazala da taj put treba učiniti kraćim, jer, kao i svaka ovisnost, tako ni ovisnost o uvozu hrane nije dobra, ističe eurozastupnica Borzan.

Napominje kako je njezin cilj da ovom reformom profitiraju svi uključeni proizvođači ekonomski, priroda ekološki, a potrošači  zdravljem, kvalitetom i dostupnošću.

Iz njezina ureda navode kako istraživanja pokazuju da potrošači sve više žele znati odakle dolazi hrana, je li proizvedena na održiv način i kakva je njena hranjiva vrijednost pa će tako i etikete te označavanje doživjeti promjene.

Ističu i da prema nedavnim istraživanjima 65 posto hrvatskih kupaca najčešće kupuje u velikim supermarketima, 76 posto ih obraća pozornost na oznake i deklaracije, a 44 posto njih redovito izdvaja više za kvalitetan proizvod.