Prvi gosti u istarskim kampovima: ovdje se osjećamo sigurno

Istra je dočekala svoje prve kampiste. Epidemija je uništila predsezonu, ali čini se da će u županiji s najviše kampova u Hrvatskoj sezona biti bolja od očekivanog.

Čim je epidemija oslabjela, Jan i njegova djevojka hrabro su se odlučili na put. I uspjeli su doći do Hrvatske.

- Ovdje se osjećamo veoma sigurno. Sve je normalno, ljudi su vrlo pažljivi, drže razmak, slušaju preporuke i drže se mjera, ističe ovaj gost iz Švicarske.

Kako bi se poštovala propisana udaljenost, ovdje se za sad prodaje svaka druga parcela i još ima nade za sezonu.

- Prije dva mjeseca nitko nije očekivao ovakvu situaciju, a prije tjedan dana nitko nije očekivao da će doći prvi gosti prošli vikend. Tako da smo optimistični, objašnjava Massimo Piutti, predsjednik uprave turističke tvrte, Bale.

Kad su čuli da se može doći u Hrvatsku, požurili su se i Matjaž i Vanda. Gosti iz Slovenije koji gotovo pola godine provode u Balama.

- Kad su nam rekli da možemo u Hrvatsku, nazvala sam kamp. Rekli su da su otvoreni i da moramo imati potvrdu o paušalu te da imamo plaćenu rezervaciju. Nije bilo nikakvih problema, kaže Vanda.

U Hrvatskoj je ukupno oko 800 kampova. Gotovo polovina smještena je u Istri. Iako je predsezona izgubljena, nada se polaže u špicu sezone.

- Naravno da ne možemo očekivati da će to biti rekordna sezona. Međutim, ono što se tiče kampova mi smo na otvorenom gosti imaju vlastite jedinice, kampere, karavane šatore. Oni će se osjećati sigurno, mi ćemo se pobrinut za to, poručila je Dolores Dragun, direktorica kampa u Puli.

A prije 40 godina u kamp na pulsku Stoju stigao je i ovaj par iz Njemačke. Ni ove godine nisu izostali.

-  Hrvatska i Istra su se vrlo dobro borile protiv epidemije. U Njemačkoj je to malo veći problem, ovdje smo na sigurnom, ističe Dorotea.

U nekim su kampovima odlučili provoditi i strože mjere od preporučenih.

- Recepcija će bit ove godine zatvorena onako kako je do sad funkcionirala s unutrašnjim dijelom. Dakle, većina ček-inova će se radit iz auta, najavio je Roland Cinkopan, direktor kampa u Fažani.

Održavanje fizičke udaljenosti i dalje ostaje najvažnije. U kampu se to čini lakše izvedivim.