Države zbrajaju gospodarsku štetu zbog pandemije

Zahvaljujući popuštanju mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa mnoge tvrtke nastavljaju raditi u potrazi za izlazom iz najveće krize od Velike depresije. No u pojedinim sektorima oporavak ne treba očekivati tako skoro.

ITALIJA
Talijansko gospodarstvo, potreseno epidemijom, polako se pokreće, no turistički sektor, čiji je udio u BDP-u oko 13 posto, stoji zamrznut. Premda se nadaju da će ostale europske zemlje dopustiti svojim stanovnicima da posjećuju Italiju, sve do 3. lipnja ni sami Talijani ne mogu putovati između pojedinih regija.

SLOVENIJA
Diljem Europe teško je pogođen i proizvodni sektor. U Sloveniji će tvrtka u vlasništvu francuskog Renaulta iz tvornice Revoz u Novom Mestu otpustiti oko 400 od 3200 zaposlenih. Razlog je velik pad potražnje na tržištu automobila.

FRANCUSKA
Kolaju vijesti i o zatvaranju drugih tvornica u vlasništvu Renaulta.Francuska ministrica raa Muriel Penica kazala je pak da ne treba previše vjerovati glasinama.

- Istina je da su proizvođači automobila pogođeni krizom, ali u sljedećih 15 dana vlada će najaviti plan potpore tom sektoru, dodaje Penica. 

EU
Europska komisija, koja inače zagovara razboritu politiku i reforme, pozvala je članice EU-a da ulaganja usmjere u javno zdravstvo te zaštitu radnih mjesta i tvrtki, uz poruku da će se o fiskalnoj održivosti brinuti poslije.

- Suočeni smo s najvećim šokom od Velike depresije. Njegove gospodarske i socijalne posljedice izazov su s kakvim se još nismo suočili, rekao je Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za gospodarstvo.

VELIKA BRITANIJA
U Velikoj Britaniji premijer Boris Johnson prije tjedan dana potaknuo je građane da se vrate na posao. O udarcima koje je epidemija zadala nacionalnom gospodarstvu svjedoči odluka tvrtke Rolls-Royce, poznatog proizvođača zrakoplovnih motora, da u tvornicama diljem svijeta otpusti najmanje 9000 ljudi.

- Ovo je težak dan za naše zaposlenike u Velikoj Britaniji i svijetu. Ali moramo to učiniti sada kako bismo stvorili održiv posao za budućnost, rekao je Warren East, predsjednik Uprave tvrtke Rolls Royce Holdings.

SAD
Zatvaranje gospodarstva prema bolnoj recesiji gura i Sjedinjene Američke Države. Više od 36 milijuna Amerikanaca od sredine ožujka ostalo je bez posla. Cilj predsjednika Trumpa je što prije zaustaviti negativan trend, a njegovi suradnici, navodno, regrutiraju liječnike koji su, unatoč rizicima, spremni javno dati podršku hitnom pokretanju gospodarstva.